Gegrilde Pietermannen met chermoula


- 4 stuks pietermannen
- 1 stuk citroen
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl gemalen komijn
- 4 stuks knoflooktenen, fijngehakt
- 1 stuk ingemaakte citroen, fijngehakt
- 0.5 bosje bladpeterselie
- 1 tl gedroogde chiliflakes
- 1 tl gerookte-paprikapoeder
- 1 tl saffraandraadjes
- 4 stuks sap van limoenen
- 120 ml olijfolie
- zout en versgemalen zwarte peper
- BBQ, braai of grill met gietijzeren rooster voor direct grillen
Gegrilde Pietermannen
Verwarm de saffraandraadjes zachtjes in een beetje olie. Meng voor de chermoula alle ingrediënten in een kom. Spoel de pietermannen onder stromend koud water af en dep ze goed droog. Snijd met een scherp mes de buikholte open, verwijder de ingewanden en snijd de buitenkant op meerdere plaatsen in. Verdeel driekwart van de chermoula over de vissen en duw de marinade diep in de inkepingen en buikholte. Laat de vissen circa 3 uur in de koelkast marineren. Snijd ondertussen de citroen in schijfjes.
Bereid een BBQ, braai of grill voor op direct grillen en verhit deze tot vlak boven het rooster een temperatuur van 180 °C is bereikt. Het mooiste is als je een hete zone kunt maken voor het kleuren van de vis en een zone van circa 130 °C voor het doorgaren. Je kunt dan namelijk een beetje spelen met de hitte en de pietermannen zo de juiste gaarheid geven zonder dat ze te donker worden. Gril de gemarineerde pietermannen in zo’n 10 minuten per kant gaar, gril de citroenschijfjes en serveer de vis met de gegrilde citroen en het restant van de marinade.
