Gegrilde Oosterscheldekreeft met bisque

Gegrilde Oosterscheldekreeft met bisque
Recept van Jord Althuizen
Expert
Bereiding 90m
Koken 30m
24Kitchen - 23 June 2021 Als je nou eens wil uitpakken met een barbecuefeestje, koop dan eens een mooie kreeft. Het liefst uit onze eigen Oosterschelde. Jord laat in deze aflevering van BBQSTREET zien hoe je kreeft perféct maakt op de barbecue. En daarbij een soepje van de resten kreeft en Hollandse garnalen, een bisque.
24Kitchen - 23 June 2021 Bekijk de uitzending van dit recept
Abonneer je op ons Youtube kanaal
Aantal mensen
Hoeveelheid ingrediënten zijn bedoeld voor 4 personen.
  • Oosterschelde kreeft:
  • 8 L water
  • 4 L azijn
  • 2 stuks Oosterscheldekreeften van circa 800 g
  • 2 eetl olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • Bisque:
  • 1 stuk ui
  • 2 stuks knoflook
  • 1 stuk winterpeen
  • 1 stuk prei, alleen het witte gedeelte
  • 2 stuk bleekselderij
  • 2 eetl zonnebloemolie
  • 2 blaadjes laurierblaadjes
  • 50 ml cognac of brandewijn
  • 2 eetl tomatenpuree
  • 1 L visbouillon
  • 4 eetl koude boter
  • 400 gr Hollandse garnalen
  • de schalen en koppen van de kreeften, in stukken gehakt
  • Kruiden-spinazie
  • 1 stuk sjalot
  • 1 stuk knoflook
  • 0.5 bosje kervel
  • 0.5 bosje lavas
  • 2 eetl olijfolie
  • 500 gr wilde spinazie, gewassen
  • 2 eetl boter
  • grote pan
  • skillet
  • BBQ met gietijzeren rooster voor direct grillen
Bereiding van het recept

Oosterscheldekreeft

Breng in een grote pan het water met de azijn aan de kook. Zet het vuur uit en laat de kreeften 30 seconden in het water zakken. Haal ze eruit en pel de staart door de schaal voorzichtig los te wrikken. Trek nu de staart los van de kop en zet apart. Breek de scharen los van het lijf en kneus ze met de achterkant van een groot keukenmes. Breek de schaal van de scharen en verwijder ook de baleinen (dat platte stukje kraakbeen in de schaar). Breek de kleine poten af en knijp het vlees uit elk segment alsof je een tube leeg knijpt. Zet al het kreeftenvlees apart.

Bisque
Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Schil en snijd de wortel in blokjes. Snijd het witte gedeelte van de prei en de bleekselderij in ringetjes.
Verhit voor de bisque de olie in een pan met een dikke bodem en fruit hierin de winterpeen, ui, prei, bleekselderij en knoflook. Voeg de laurier en kreeftenschalen- en koppen toe en bak ze 5 minuten mee. Blus af met de cognac en flambeer (zet wel even de afzuigkap uit als je dit binnen doet) deze tot alle alcohol is verbrand. Voeg de tomatenpuree en visbouillon toe en laat het geheel 1 uur op laag vuur trekken. Zeef de soep, kook tot de helft in en zet apart.

Kreeft grillen
Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 220 °C is bereikt. Rijg de kreeftenstaarten en -scharen aan een spies en bestrijk ze met olijfolie. Kruid ze met zout en peper en gril ze in circa 2 minuten per kant gaar. Houd de kreeften warm.

Kruiden-spinazie
Snipper de sjalot. Snijd de knoflook en de kruiden fijn. Verhit de olie in een voorverwarmde skillet en bak hierin in circa 1 minuut de spinazie. Voeg de boter, sjalot, kervel, lavas en knoflook toe en breng op smaak met zout en peper.

Serveren
Verwarm de bisque, klop de koude boter erdoor en voeg de garnalen en kleinere stukjes kreeft toe. Leg de spinazie op een schaal en schik de kreeftenstaarten- en scharen erop. Serveer met de bisque.

Recepten voor 's avonds laat
Heilbot met chorizo-kruidenkorst en gegrilde paprika-roomsaus

Heilbot met chorizo-kruidenkorst en gegrilde paprika-roomsaus

Brisket met Stroganoffsaus en twister fries

Brisket met Stroganoffsaus en twister fries

Jerk chicken met mangochutney en gepofte pompoen.

Jerk chicken met mangochutney en gepofte pompoen

Rendang van ui met sperziebonen crème

Rendang van ui met sperziebonen crème

0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar winkel