Gegrilde inktvisjes met tomatensalade en pistache dressing


- 300 g verse pijlinktvisjes (hele)
- 1 coeur de boeuf of grote rode vleestomaat
- 1 salt flakes
- 1 olijfolie extra vierge
- 50 g pistachenootjes (zonder schil)
- 1 biologische citroen (sap & zeste)
- 3 el kappertjes
- 1 teen knoflook
- 1 kleine rode ui
- 1 rode peper
- 15 verse muntblaadjes, fijn geplukt
- 10 takjes bladpeterselie
- 1 extra vierge olijfolie
- vijzel, barbecue of grill, kwastje, handrasp of zesteur, citruspers
Bereid de barbecue voor op direct grillen en tot een temperatuur van 200 °C.
Inktvis schoonmaken
Was de inktvisjes onder koud stromend water. Trek voorzichtig de kop met tentakels en de ingewanden eruit. Snijd de tentakels net onder de ogen van de kop af. Gooi de ogen weg. Trek het harde stuk weg tussen de tentakels en trek ook de harde rug pen uit het lijfje. Dit lijkt op plastic en is niet eetbaar. Snijd de onderkant, de tube, open zodat hij openklapt. Snijd voorzichtig een ruitpatroon aan de buitenkant van de inktvisjes.
Pistachedressing
Vijzel ⅘ van de pistachenootjes fijn in de vijzel of hak fijn met een mes. Snijd de kappertjes, knoflook en de helft van de rode peper fijn. Snipper de ui. Rasp de schil van de citroen. Pluk en scheur de munt en hak de peterselie. Meng in een kom al deze ingrediënten (houd een beetje munt en peterselie achter voor de garnering) en voeg een scheut olijfolie toe totdat je een mooie, stevige dressing krijgt. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Gegrilde inktvisjes
Bestrijk eerst de inktvis met olijfolie. Gril de inktvis (en de tentakels) op de geruite ingesneden kant op de barbecue een paar minuten, totdat hij krult en verkleurd, en haal eraf. Wentel de gegrilde inktvis door de dressing.
Serveren
Snijd de andere helft van de rode peper in ringetjes. Snijd de coeur de boeuf tomaat in plakken, leg de gegrilde inktvis erop en verdeel daar de dressing overheen. Strooi als laatste nog een snuf salt flakes er over. Garneer met de rode peper en de rest van de pistachenootjes en de peterselie en munt.
