Gazpacho van geroosterde groenten


- 1 bol knoflook
- 1 olijfolie
- 2 kleine rode uien
- 2 rode paprika's
- 150 ml Spaanse olijfolie
- 10 rijpe tomaten
- 10 basilicumblaadjes
- 0.5 rode peper
- 4 el rodewijnazijn
- blender/foodprocessor
Bereid de barbecue voor op direct en indirect grillen en tot een temperatuur van 180°C.
Gepofte knoflook
Vouw van aluminiumfolie een kleine onderzetter. Zet daar de bol knoflook op. Snijd aan de bovenkant een kwart van de bol af. Besprenkel de bol met olijfolie, bestrooi met zout en zet op de onderzetter van folie op een niet te hete plaats in de barbecue. Gaar de bol in circa 25 minuten goudbruin en zacht. De knoflook is gaar als je de teentjes gemakkelijk uit hun velletje kunt knijpen (voor dit recept heb je 4-5 teentjes nodig).
Gazpacho van geroosterde groenten
Leg de ongepelde rode uien en de paprika’s direct tussen de gloeiende kolen. Keer de groenten regelmatig zodat ze rondom zwart worden. De paprika’s zijn na ongeveer 5-8 minuten en de uien na circa 12-15 minuten gaar. Haal de groenten uit de kolen en laat ze afkoelen. Trek de zwarte schil van de uien. Pel de paprika’s en verwijder het steeltje en de zaadlijsten.
Snijd de tomaten horizontaal doormidden en besprenkel de snijvlakken met olijfolie. Leg ze met de snijvlakken omlaag op het rooster en gaar ze 12-15 minuten bij middelmatige temperatuur. De tomaten moeten karamelliseren.
Snijd de rode peper in ringetjes. Doe de rode peper, geroosterde uien, paprika’s, tomaten en de knoflook in een blender of foodprocessor. Voeg de olijfolie, basilicumblaadjes, wijnazijn, versgemalen peper en zeezout toe en pureer alle ingrediënten tot een gladde soep. Laat de gazpacho in de koelkast afkoelen. Breng de soep voor het opdienen eventueel nog extra op smaak met versgemalen peper en zeezout.
