Gazpacho 2.0


- 2 stuks kleine rode uien
- 2 stuks rode paprika’s
- 1 bol knoflook
- 150 ml Spaanse olijfolie
- 10 stuks tomaten
- 10 blaadjes basilicum
- 0.5 stuk rode peper
- 4 eetl rode wijnazijn
- peper, zout
- 2 stuks komkommers
- 2 stuks granny smith appels
- 75 gr poedersuiker
- 2 blaadjes gelatineblaadjes
- 1 stuk turks brood
- 18 stuks reuzengarnalen
- 6 stuks knoflook
- 1 stuk rode peper
- olijfolie
- fleur de sel
- peper, zout
Gazpacho 2.0
Verwarm de bbq.
Snijd de bovenkant van de knoflookbol. Besprenkel met olie en zet de knoflookbol op een vel aluminiumfolie. Zet deze op een niet te hete plaats in de bbq en gaar in circa 25 minuten goudbruin en zacht.
Halveer de tomaten horizontaal en besprenkel de snijvlakken met olie. Leg ze met de snijvlakken omlaag op het rooster en gaar circa 12 minuten.
Leg de uien en paprika’s ongepeld tussen de kolen. Keer regelmatig om, zodat ze rondom geblakerd zijn. Haal de paprika’s na circa 5 minuten uit de kolen en laat afkoelen. Pel de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Haal de uien na circa 12 minuten uit de kolen en laat afkoelen. Verwijder de schil van de uien.
Doe de geroosterde uien, paprika’s, tomaten en knoflook in een keukenmachine. Snijd de chilipeper in ringen en voeg naar smaak toe. Voeg de basilicum, wijnazijn en een scheut olie toe. Breng op smaak met peper en zout en mix tot gladde soep. Laat afkoelen in de koelkast.
Bereidingswijze bijgerecht:
Week de gelatineblaadjes circa 2 minuten in een kom ijskoud water.
Doe de komkommer en appel in de foodprocessor en maak er sap van. Verwarm 80 milliliter van het sap en voeg de suiker toe. Voeg de gelatineblaadjes toe en laat de suiker en gelatine er in oplossen. Doe de rest van het koude sap erbij en schenk het mengsel in de ijsmachine. Na circa 40 minuten is de sorbet klaar. Mocht je geen ijsmachine hebben: schenk het in een ijsbak en roer af en toe om.
Pel de garnalen. Pel en hak de knoflook. Snijd de peper in reepjes. Meng een flinke scheut olijfolie met de knoflook en peper en marineer de garnalen circa 10 minuten. Gril de garnalen 1,5 minuut met aanhangende marinade per kant. Breng op smaak met peper en zout.
Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout. Rooster het brood circa 3 minuten om en om goudbruin. Snij het brood in croutons.
Schenk de soep in een bord. Lepel in het midden wat van het ijs en bestrooi met de croutons. Serveer met de reuzengarnalen.
