Gamba’s met basilicum en spek en gegrilde kalfslende


- 15 stuks voorgegaarde gepelde gamba's met staart uit de vriezer
- Basilicum
- Ontbijtspek, het liefst langwerpige
- chilipoeder
- spekkruiden
- 1 stuk ananas
- 4 eetl rietsuiker
- 50 ml balsamicoglaze
- 50 ml bruine rum (of witte)
- 1 stuk kalfslende
- 1 stuk rode kool
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl koffiepoeder
- 0.5 eetl cayennepeper
- 0.5 eetl lemon pepper
- 0.5 eetl paprikapoeder mild
- 1 eetl uipoeder
- 1 eetl knoflookpoeder
- Aluminiumfolie
- BBQ met deksel
- Satéprikkers
- BBQ-tang
Gamba’s met basilicum en spek
Leg vooraf de satéprikkers ongeveer een half uur in een bakje water. Dit voorkomt het verbranden van de stokjes op de BBQ. Laat bevroren gamba’s ontdooien.
Rijg 2-3 stuks(afhankelijk van de grootte ) aan de satéprikker. Leg op de gamba’s blaadjes basilicum en omwikkel ze met het ontbijtspek. Zorg ervoor dat de basilicum bedekt is met het spek. Strooi er naar smaak wat spekkruiden overheen.
Leg ze zodra de BBQ rond de 200°C is dwars op het rooster, dus haaks op de spijlen van het rooster. Draai na circa 5 minuten de gamba’s om met een tang. Beweeg de gamba’s een beetje over het rooster zodat het spek loslaat van het rooster. De gamba’s zijn na circa 8 minuten klaar.
Gegrilde Ananas:
Snijd de boven en onderkant van de ananas. Snijd daarna de rest van de schil eraf en snijd het vruchtvlees in 6 plakken of staven. Leg de ananas op het hete deel van de barbecue en gril aan beide kanten tot er een mooie grillstreep ontstaat. Meng ondertussen in een hete skillet de suiker, balsamico en rum en laat zachtjes inkoken tot een stroperige glaze. Smeer tijdens het grillen de ananas in met de glaze.
Kalfsvlees:
Steek de barbecue aan en zorg voor twee zones, een directe en indirecte zone.
Voor de rub, meng alle ingrediënten. Smeer de kalfslende rondom goed in met de rub. Gril de kalfslende boven de directe hitte eerst op de vetkant en daarna aan de andere kant tot mooi bruin. Als het vlees nog niet de kerntemperatuur van 53 graden heeft, laat het dan rustig doorgaren op de indirecte zone. Laat daarna de
