Gado gado van de BBQ met tempeh-tofu saté

Gado gado van de BBQ met tempeh-tofu saté
Recept van Jadis Schreuder
Beginner
Bereiding 45m
Abonneer je op ons Youtube kanaal
Aantal mensen
Ingrediënten zijn te bestellen voor minimaal 3 personen.
Ingrediënten
  • 350 g longtong (kleefrijst)
Tempeh & tofu saté
  • 1 teen knoflook
  • 1 el ketjap saus
  • 1 limoen
  • 220 g tempeh
  • 220 g tofu
Gado gado saus
  • 350 g pinda’s (ongebrand en ongezouten)
  • 0.5 rode peper
  • 1 cm gember
  • 1 limoen
  • 2 citroengrasstengels
  • 1 zonnebloemolie
  • 1 tl rietsuiker
  • 400 ml water
Gado gado
  • 4 eieren
  • 400 g sperziebonen
  • 1 spitskool
  • 1 komkommer
  • 200 g taugé
Opmaak
  • 1 zakje emping
  • 3 el gefrituurde uitjes
  • gietijzeren sauspan
  • gietijzeren rooster
  • handrasp
  • staafmixer
  • citruspers
  • satéprikkers (geweekt in water)
  • plancha/bakplaat
  • grote schaal
Allergenen en voedingswaardes
Pinda's
Bereiding van het recept

Lontong


Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst afkoelen en snijd in plakjes.

Tempeh-tofu saté


Snijd de knoflook fijn. Meng voor de marinade in een ovenschaal de ketjap, rasp en sap van de limoen en de knoflook. Snijd de tempeh en de tofu in gelijke blokjes van 2 bij 2 centimeter. Meng de tofu en tempeh blokjes door de marinade en laat even staan.

Gado gado saus


Maal de pinda’s heel fijn in een vijzel of keukenmachine totdat ze bijna poederachtig zijn.
Snipper een ui. Snijd de knoflook, een halve rode peper en 4 cm citroengras heel fijn. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een gietijzeren sauspan. Bak de ui, knoflook, rode peper en de citroengras circa 2 minuten.

Schil en rasp de rest van de gember en de schil van de limoen. Voeg de gember- en limoenrasp toe aan de pan en bak kort mee.

Doe dan de gemalen pinda’s, suiker, zout en het sap van 1 limoen erbij. Voeg 300 ml water toe en houd 100 ml apart om de saus eventueel te verdunnen. Breng het geheel al roerend aan de kook. Kneus de rest van de citroengras en laat meetrekken in de saus. Verwijder de citroengrasstengels voordat je de saus gaat gebruiken.

Gado gado


Doe een laagje water van circa 2 cm in een pan en breng aan de kook. Voeg de eieren toe, doe de deksel op de pan en kook de eieren circa 7-8 minuten.

Pel de gekookte eieren. Strooi een handje rookhout snippers op de kolen en rook de eitjes circa 5 minuten met gesloten deksel.

Verwijder de uiteindes van de sperziebonen. Halveer de boontjes en kook ze circa 2-3 minuten. Snijd de komkommer in halve maantjes en de kool in reepjes. Smeer de bakplaat of plancha in met een beetje zonnebloemolie en bak de kool, sperziebonen en de komkommer heel kort.

Grillen tempeh-tofu saté


Rijg de gemarineerde tempeh en tofu aan de satéprikkers. Grill de spiesen rondom op de barbecue totdat ze goudbruin worden en grill strepen krijgen.

Opmaak


Doe de gebakken sperziebonen, kool en komkommer op een schaal. Meng de taugé er doorheen. Verdeel de rijst, gerookte eieren en de satés er overheen. Lepel de gado gado saus erover. Garneer met emping en gebakken uitjes.

Nog meer trek in Gado Gado? Pagina 144 van hetBBQSTREET ‘All Year Long’ staat een heerlijk Gado Gado recept met gegrilde bloemkool.

Recepten voor 's avonds laat
Heilbot met chorizo-kruidenkorst en gegrilde paprika-roomsaus

Heilbot met chorizo-kruidenkorst en gegrilde paprika-roomsaus

Brisket met Stroganoffsaus en twister fries

Brisket met Stroganoffsaus en twister fries

Jerk chicken met mangochutney en gepofte pompoen.

Jerk chicken met mangochutney en gepofte pompoen

Rendang van ui met sperziebonen crème

Rendang van ui met sperziebonen crème

Gado gado van de BBQ met tempeh-tofu saté


Gado gado is niet alleen een heerlijk Indisch groentegerecht wat je kunt halen bij de toko. Welnee! Zelf maken en dan op de barbecue is natuurlijk veel leuker en lekkerder. Jadis gaat in deze aflevering van BBQSTREET voor maximaal grill plezier. Doe jij met haar mee?

0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar winkel