Flaming vitello tonnato


- 1 kg kalfsmuis
- 2 el mosterd
- 8 takjes tijm
- 4 tenen Privé: Knoflookbolletje
- 2 el steakpeper
- 1 el grof zeezout
- 1 scheut olijfolie
- 5 Privé: Bosuitjes
- 7 gekleurde wortels
- 2 Privé: Tonijnsteaks rood
- 4 takjes bladpeterselie
- 3 el kappertjes
- 1 teen
- 6 el mayonaise
- 6 ansjovisfilet
- 3 el kappertjes
- 1 citroen
- 1 BBQ met deksel voor indirect grillen
- 1 pakje Beuken-, eiken- of hickory rookhout chunks
- 1 ThermaStick pocket
- 1 Blender/keukenmachine/staafmixer
- Bbq met deksel voor indirect grillen
- Beuken, eiken of hickory rookhoutchunks
- kernthermometer
Kalfsmuis
Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 130°C is bereikt. Leg het rookhout op de gloeiende kolen. Smeer de kalfsmuis in met de mosterd. Ris de tijm en snijd de knoflook grof. Meng de tijm, knoflook, peper en het zout en bestrooi het vlees hiermee.
Leg de kalfsmuis op het rooster van de BBQ en sluit het deksel. Rook de kalfsmuis circa 1 tot 1,5 uur tot hij een kerntemperatuur heeft bereikt van 52°C. Laat het vlees afkoelen en bereid intussen de BBQ voor op direct grillen met een gietijzeren grillrooster en stook deze op tot 250°C.
Gegrilde groenten
Smeer de bosui en de bospeen in met een beetje olijfolie en gril rondom tot ze geroosterd zijn. Leg de wortels daarna naast de kalfsmuis en laat verder garen tot ze beetgaar zijn.
Ansjovismayonaise
Hak de knoflook grof. Doe de mayonaise met de knoflook, ansjovis, kappertjes, het sap en de rasp van de citroen en peper en zout in een keukenmachine en draai dit tot een gladde massa. Voeg, indien nodig, beetje bij beetje het water toe om de juiste dikte te verkrijgen.
Tonijn grillen
Smeer de tonijn steaks in met olijfolie. Kruid met zout. Grill om en om kort en heet, zorg dat alleen de buitenkant gaart en de binnenkant rauw blijft.
Gerecht afmaken
Snijd de bosui en de wortels in kleine stukjes van circa 1 ½ cm. Met een scherp mes dunne plakken snijden van de kalfsmuis en verdeel deze over een schaal. De tonijn in plakken snijden van 1 cm dik en verdeel ze over het vlees op de schaal. Verdeel de bosui en bospeen hierover heen. Lepel de ansjovismayonaise over het geheel en werk alles af met de kappertjes, blaadjes bladpeterselie, grof zeezout en een flinke draai van de pepermolen.
