Feestelijke Kalkoen


- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 stengel bleekselderij
- 1 groene appel (Granny Smith)
- 70 g rozijnen
- 0.25 bosje bladpeterselie
- 6 blaadjes salie
- 6 plakjes pancetta of ontbijtspek
- 1 verse worst (grof of fijn naar keuze)
- 2 oude, witte boterhammen
- 20 g boter
- 1 citroen
- 1 ei
- 0.5 tl nootmuskaat
- 4 kg kalkoen (hele)
- 0.5 sinaasappel
- 6 blaadjes salie
- 100 g boter
- 1 flesje olijfolie
- 1 grote wortel
- 2 middelgrote uien
- 3 tenen knoflook
- 1 prei
- 1 stengel bleekselderij
- 1 takje tijm
- 0.5 bosje bladpeterselie
- 2 takjes salie
- 1.25 kippenbouillonblokje
- Braadslee
- Marinade spuit
- Kernthermometer
Bereiden
Bereid de barbecue voor tot een temperatuur 200°C.
Vulling
Snipper een ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in dunne plakjes, de appel in stukjes. Smelt de boter in een skillet en bak de ui circa 2 minuten. Voeg de knoflook, bleekselderij en de appel toe en bak nog circa 2 minuten. Snijd ondertussen de peterselie en de salie fijn en de pancetta in stukjes. Druk de worst uit z’n velletje.
Verwijder de korsten van de boterhammen. Verkruimel het brood. Voeg de rozijnen, peterselie, salie, worst, pancetta en het verkruimelde brood toe en bak nog even kort. Haal de pan van het vuur. Laat het mengsel afkoelen en meng er dan de rasp van de citroen, het ei en een beetje nootmuskaat door.
Kalkoen
Doe de vulling in de kalkoen en sluit de buikholte met een halve sinaasappel. Snijd de salie grof. Smelt de boter met de salie en een snuf zout en vul de marinade spuit ermee. Prik de naald op verschillende plaatsen in de borsten en vul met de boter.
Bestrijk de kalkoen met olijfolie en bestrooi royaal met versgemalen peper en zout. Snijd de wortel, uien, knoflook, prei en de bleekselderij in grove stukken en verdeel deze over een braadschaal. Doe de tijm, peterselie, salie en de bouillonblokjes erbij en vul de braadslee met een laagje water van ongeveer 1,5 cm.
Plaats de kalkoen met de borst naar beneden in de braadschaal en plaats deze op de barbecue. De temperatuur zal meteen gaan dalen, maar zorg ervoor dat hij niet onder de 175°C komt. De bereidingstijd van de gevulde kalkoen zal op een temperatuur van 175°C ongeveer 45-50 minuten per kilo bedragen.
Bedruip de kalkoen elke 20 minuten met het braadvocht (bouillon). De laatste 45 minuten van de bereidingstijd moet de kalkoen worden omgedraaid met de borst naar boven zodat hij een mooi bruin kleurtje krijgt. Eventueel kun je de temperatuur van de barbecue iets hoger zetten voor een knapperig korstje. Mocht de kalkoen tijdens de bereiding aan de buitenkant dreigen te verbranden, leg er dan gewoon een vel aluminiumfolie overheen.
De kalkoen is gaar wanneer deze een een kerntemperatuur van 75°C heeft bereikt. Haal de kalkoen dan uit de braadschaal en laat hem onder aluminiumfolie minimaal 25 minuten rusten. Houd de kalkoen eventueel warm in een oven op 50°C.
Tip:
Voor een lekkere jus kun je het braadvocht zeven. Breng vervolgens op smaak met versgemalen peper en zout. Monteer met een klont boter en houd de jus warm.

Arabische lamsrack met baba ganoush en couscoussalade
Ho, ho, ho, een merry christmas vier je dit jaar zeker met deze feestelijke kalkoen die Ralph in deze aflevering van BBQSTREET maakt. Steek je barbecue maar alvast aan en zet dit heerlijke gerecht deze kerst op tafel.