Döner kebab


- 2 el Korianderzaad
- 2 el Zwarte peper
- 2 el Kruidnagel gemalen
- 2 el Knoflookpoeder
- 2 el Paprikapoeder
- 2 el Komijnpoeder
- 1 el Kurkumapoeder
- 1 el Kaneel
- 1 tl Zout
- 1 st Lamsbout (zonder bot)
- 4 el Olijfolie
- 300 ml Turkse yoghurt
- 0.5 bosje Verse koriander
- 3 blaadjes Mint
- 0.5 st Sinaasappel (sap)
- 500 gr Patent bloem
- 20 gr Bakpoeder
- 25 gr Suiker
- 115 gr Ongezouten, gesmolten boter
- 375 ml Lauwwarm water
- 1 st Ei
- 0.5 el Zout
- Vijzel
- Gasbarbecue met achterbrander
- Spit
- Vuurkruiden (Not Just BBQ)
Shoarma kruiden
Vijzel het korianderzaad, de zwarte peperkorrels en de kruidnagels fijn. Meng de rest van de kruiden erdoor.
Döner kebab
Verwarm de barbecue voor op 180 ºC.
Dep het vlees droog en snijd in gelijke plakken. Meng in een schaal voor de marinade een scheut olijfolie met de shoarmakruiden. Bestrooi het vlees ook met de kruiden. Meng het vlees door de marinade en laat even staan. Rijg het vlees aan het spit en plaats in de barbecue. Zet de achterbrander aan en zet de rotisserie aan en laat circa 15 minuten draaien. Zet een bak of ovenschaal onder het spit om het bakvocht op te vangen. Strooi af en toe een handje vuurkruiden in de barbecue.
Yoghurtsaus
Snijd de koriander en de munt fijn. Meng in een kom de yoghurt, koriander, munt en de rasp van de sinaasappel. Breng op smaak met peper en zout.
Lavash-brood
Verwarm de barbecue met pizzasteen tot 220 graden.
Doe de bloem in een kom, voeg het zout, bakpoeder en de suiker toe en meng alles goed. Voeg de gesmolten boter en het grootste deel van het water toe. Kneed alles tot een deeg. (Als het te droog aanvoelt voeg dan nog wat water toe, is het te droog strooi er nog wat bloem bij.) Kneed het deeg nog een paar minuten tot het glad en elastisch is.
Verdeel het deeg in 2 á 3 porties en maak er bollen van. Maak van elke bol weer kleinere: ter grootte van een citroen. Rol elk bolletje met een deegroller uit op een met bloem bestoven werkblad tot je cirkels krijgt van 25 cm doorsnede en 2 á 3 mm dikte.
Vouw elke cirkel eerst tot een halvemaan, sla hem dan nog eens dubbel en dan nog een keer. Rol elke deegprop nog een keer uit tot een dikke cirkel. (Zo ontstaan er luchtige lagen). Klop het ei los met wat water en bestrijk de bovenkant van de deeg cirkels ermee.
Bak de eerste deeg cirkel op de met wat bloem bestoven pizzasteen tot de onderkant lichtbruin is. Keer het brood na 5-7 minuten (afhankelijk van de dikte) en bak het nog 2-3 minuten.
Haal de broden van de pizzasteen en laat ze afkoelen. Herhaal het bovenstaande tot alle broden zijn gebakken.
Snijd plakjes vlees van het spit af en serveer met het brood en de saus. Eventueel nog met een beetje aangemaakte koolsalade van rode kool en spitskool?

Arabische lamsrack met baba ganoush en couscoussalade
Döner kebab met Ralph en met Frans Duijts
Spreekt Frans Duijts ook Engels? En kan hij een beetje barbecueën? In deze aflevering van BBQ Street krijgt grillmaster Ralph antwoord op deze brandende vragen. Samen maken de heren één van de meest gegeten snacks na het stappen: een broodje döner kebab!