Cherry chipotle chickenpops


- 8 Privé: Kip drumstick
- 3 el bbq rub
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl pimentpoeder
- 1 tl chilipoeder
- 50 ml appelsap
- 50 ml appelciderazijn
- 50 ml water
- 2 el Privé: Roomboter rol ongezouten
- 1 teen Privé: Knoflook zwart, gepeld
- 0.5 Privé: Banaansjalotten
- 0.5 tl uiengranulaat
- 0.5 tl knoflook granulaat
- 0.5 tl gerookt paprikapoeder
- 2 el chipotle hot sauce
- 2 el worcestersaus
- 200 gr kersenjam
- 1 el ketchup
- 1 el honing
- 100 gr hazelnoten
- 1 bbq met deksel voor indirect grillen
- 1 rol aluminiumfolie
- 2 kersenrookhoutchuncks
- 1 sprayflesje
- 1 kernthermometer
- BBQ met deksel voor indirect grillen
- Aluminiumfolie
- Handje geweekte rookhoutsnippers
- Sprayflesje
- Kernthermometer
Cherry chipotle chickenpops
Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 160 °C is bereikt. Deze hogere temperatuur helpt je bij het krokant krijgen van het vel dat bij roken op lagere temperatuur rubberig wordt.
Snijd van iedere drumstick 1 cm onder de knokkel rondom door het vel en de pezen heen. Stroop het vlees naar het dikkere deel van de drumstick toe zodat het botje mooi bloot komt te liggen. Verwijder het kraakbeen gedeelte van het dunne uiteinde van de drumstick en snijd eventueel mooi schoon.
Wikkel het blote bot in aluminiumfolie, dit voorkomt dat de botjes tijdens het roken te zwart worden.
Meng de BBQ-rub met de gember, piment en chilipeper en bestrooi de drumsticks rondom met het kruidenmengsel.
Spray:
Voeg de rookhout snippers toe aan de gloeiende kolen en leg de drumsticks op het rooster. Meng in een sprayflesje het appelsap, de appelciderazijn en het water.
Rook de drumsticks circa 80 minuten tot deze een kerntemperatuur hebben bereikt van 76 °C. Spray de drumsticks tijdens het eerste uur van het roken om de 15 minuten licht in met het spray
mengsel.
Cherry chipotle BBQ saus:
Snijd de knoflook en de sjalot fijn. Voeg boter, knoflook en sjalot samen in een steelpan en verhit op laag vuur tot de sjalot glazig is geworden. Voeg alle overige ingrediënten toe en laat op laag vuur circa 10 minuten warm worden en trekken.
Pureer de saus met een blender of staafmixer en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Verwarm de chipotle cherry BBQ-saus in een pannetje tot net onder het kookpunt. Verwijder het aluminiumfolie als de kippenbouten de 76 °C hebben bereikt. Dip het vleesgedeelte in de saus en laat nog 10 minuten verder roken tot de saus iets is ingedikt. Dip de lollypops nog een tweede keer in de saus en rol ze door de grof gehakte hazelnoten. Rook nog kort enkele minuten en serveer warm.
