Caribbean hanger steak met grilled plantains en mojo


- 6 stuks limoenen
- 1 stuk knoflook
- 1 stuk sjalot
- 1 tl gedroogde oregano
- 75 ml olijfolie
- 1 tl gemalen komijn
- 0.5 tl chipotleflakes
- 1 stuks hanger steak (longhaas) 600-800 g
- 100 gr boter
- 2 eetl bruine suiker
- 0.5 tl gemalen piment
- 0.5 tl chilipoeder
- 1 eetl appelciderazijn
- 4 stuks rijpe bakbananen
- zout en versgemalen zwarte peper
- 9 stuks limoenen
- 4 stuks knoflook
- 0.5 bose verse oregano
- 75 ml olijfolie
- 1 tl gemalen komijn
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
CARIBISCHE MARINADE:
Rasp en pers de limoenen in een kom. Pel en hak de knoflook en voeg toe. Pel en snipper de sjalot en voeg toe. Meng voor de marinade de andere ingrediënten erdoor. Snijd met een mes het membraan tussen de twee helften van de longhaas weg. Je eindigt dan met twee losse steaks en dat is prima. Doe de steaks samen met de marinade in een diepvrieszak en laat minimaal 6 uur marineren in de koelkast (of doe het een dag van tevoren en laat hem een hele nacht marineren).
Haal de steaks uit de koelkast en laat ze op buitentemperatuur komen. Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt.
GRILLED PLANTAINS:
Smelt voor de gegrilde bakbananen in een steelpan op laag vuur de boter, voeg de overige ingrediënten behalve de bakbananen toe en laat op laag vuur in circa 10 minuten de smaak goed intrekken. Snijd ondertussen de bakbananen in de lengte doormidden, maar laat de schil zitten. Leg ze met de opengesneden kant op het rooster van de barbecue en gril ze 5 minuten. Draai de bananen om en bestrijk ze met de gesmolten gekruide boter en gaar nog 5 minuten verder, waarbij je het bestrijken een paar keer herhaalt.
Leg na het omdraaien van de bakbananen de longhaassteaks op het rooster en gril ze kort en heet tot een kerntemperatuur van 52 °C voor een mooi medium rare eindresultaat. Haal de bakbananen en steaks van de BBQ.
MOJO:
Pers de limoenen tot je 200 ml aan limoensap hebt. Pel en hak de knoflook fijn. Ris en hak de verse oregano fijn. Meng voor de mojo alle ingrediënten en voeg als laatste zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe
Snijd de steaks dwars op de draad in dunne plakken en serveer met de limoen-knoflook-oregano mojo.
