California tri-tip met chunky avocadosalsa


- 2 el gerookt paprikapoeder
- 1 el uiengranulaat
- 1 el knoflook granulaat
- 0.5 tl cayennepeper
- 1 tri trip steak (circa 800 g, mais- of graangevoerd)
- 50 ml olijfolie
- 1 Privé: Maiskolf
- 3.5 el olijfolie
- 1 jalepenopeper
- 1 rode ui
- 2 tomaten
- 2 avocado's
- 2 limoenen
- 0.5 bosje koriander
- 2 tl zout
- 1 tl suiker
- 1 el instantgist
- 240 ml warm water
- 360 g bloem
- 1 olijfolie extra vierge
- 2 el Za'atar
- kernthermometer
- 2 handjes geweekte rookhoutsnippers, bij voorkeur eiken
California tri-tip
Meng voor de Santa Maria rub alle ingrediënten. Verwijder eventueel de vliezen van de tri tip steak. Wrijf rondom in met olijfolie en bestrooi royaal met de rub en zout. Laat minimaal 30 minuten tot 1 uur op kamertemperatuur marineren.
Chunky avocadosalsa
Bereid de barbecue voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 160 °C. Bestrijk de maiskolf met een halve eetlepel olijfolie en rooster op de grill tot de korrels mooi goudbruin en gaar zijn geworden. Snijd de jalepeñopeper, rode ui, tomaten en avocado’s in kleine blokjes. Rasp en pers de limoenen. Hak de koriander. Snijd de korrels los van de kolf en meng met de overige ingrediënten van de salsa en de resterende olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.
Gegrilde Lebanese flatbreads
Meng in een kom het zout, suiker, gist en het warme water. Laat het mengsel circa 5 minuten staan tot het een beetje begint te borrelen.
Voeg dan de bloem en 1 eetlepel za’atar toe en meng goed door (als het deeg erg droog is, voeg dan eetlepel voor eetlepel meer warm water toe). Dek af en laat circa een uur rijzen op een warme plaats.
Grillen California tri-tip
Leg de tri tip steak op de grill en rooster af en toe draaiend circa 30 minuten of tot deze een kerntemperatuur van 54 °C heeft bereikt. Voeg tijdens het grillen steeds wat rookhout snippers toe, zodat je in de rook van het hout grilt. Haal de steak van de barbecue en laat kort rusten.
Afmaken flatbreads
Plaats het rooster van de barbecue ongeveer 10 cm van het vuur. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en kneed het gerezen deeg door tot het zacht aanvoelt. Snijd het deeg in 8 stukken van gelijke grootte en rol elk uit tot een plak van circa 15 cm. Bestrijk één kant van het deeg met olijfolie en leg ze met de geoliede kant naar beneden. Bestrijk dan de bovenkant met olie. Draai de broden om als ze bruin beginnen te worden en opzwellen. Als de tweede kant mooi bruin is, haal je ze van de grill en bestrooi je ze met de rest va de za’atar.
Serveren
Snijd het vlees dwars op de draad in plakken, let daarbij op, bij tri tip loopt de draad niet over het gehele deel in dezelfde richting. Breng eventueel na het snijden nog extra op smaak met zout en peper. Beleg de flatbreads met de plakken vlees en lepel de chunky avocadosalsa erover.
