Bourbon maple honey glazed planked salmon

Bourbon maple honey glazed planked salmon
Recept van Jord Althuizen
Gevorderd
Bereiding 5m
Koken 40m
Abonneer je op ons Youtube kanaal
Aantal mensen
Ingrediënten zijn te bestellen voor minimaal 4 personen.
Smoked salmon
  • 1.5 kg Hele zalmzijde
  • 2 el BBQ-rub
Bourbon Maple Glaze
  • 50 ml Bourbon
  • 60 gr Ahornsiroop
  • 40 gr Honing
  • 1 tl Chilipoeder
Garnering
  • 1 el Gehakte, verse bieslook
  • 2 el Gebrande pecannoten
Salade van gegrilde perzik en burrata
  • 4 st Verse perziken
  • 1 el Olijfolie
  • 1 mespunt Zout
  • 1 mespunt Versgemalen zwarte peper
Chipotle-honingvinaigrette
  • 2 el Honing
  • 2 tl Grove mosterd
  • 3 el Chipotle Tabasco
  • 2 el Witte wijnazijn
  • 100 ml Olijfolie
  • 1 tl Zout
  • 1 tl Versgemalen zwarte peper
Garnering
  • 2 stronken Witlof
  • 75 gr Verse rucola
  • 2 st Rode uien, julienne gesneden
  • 300 gr Burrata
  • 75 gr Hazelnoten, geroosterd
  • 1 handje Croutons
  • BBQ met deksel of smoker voor indirect grillen
  • Cederhouten rookplank
  • 3x Hickory of Eikenhoutchunks van circa 5x5 cm (Not Just BBQ)
  • Kwastje (Plate-it)
Bereiding van het recept

Smoked salmon
Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 130 °C is bereikt.
Leg de zalmzijde op de rookplank en bestrooi hem met de BBQ-rub. Voeg de rookhout chunks toe aan de gloeiende kolen en leg de zalm in de BBQ en rook met gesloten deksel.

Bourbon maple glaze
Meng in een kom de bourbon, ahornsiroop, honing en chilipoeder. Bestrijk na 10 minuten de zalmzijde met de glaze en herhaal deze stap elke 5 minuten.

Nu moet je een keuze maken. Ga je voor de perfecte garing van de zalm of wil je een diepgekleurde sticky glaze? Want eerlijk is eerlijk, het wordt het één of het ander. Ga je voor de perfecte garing waarbij de zalm nog sappig en mals is? Dan heb je niet zo’n donker gekleurde glaze. Ga je wel voor die diepe sticky glaze? Dan is je zalm mooi van kleur maar well done en wordt hij ook een stuk droger.

Volg je het pad van de Smokey Pitmasters en gaat mals en sappig boven uiterlijk vertoon? Dan zal je zalm na zo’n 40 minuten al gaar zijn. Om dit te controleren duw je zachtjes op het dikkere deel van de zalm. Komen de lamellen van de vis dan los? Dan weet je dat het goed zit. Haal de zalm voorzichtig met een spatel van de rookplank, leg hem op een serveerschaal en bestrooi met gebrande pecannoten en bieslook. Ga je voor die diepe sticky glaze? Tsja, als je dan toch eigenwijs bent en het beter weet, zoek het dan maar lekker zelf uit.

Chipotle-honingvinaigrette
Klop in een kleine kom de honing, grove mosterd, witte wijnazijn en chipotle tabasco door elkaar. Besprenkel al roerend langzaam de olijfolie en blijf kloppen tot je een mooi gebonden dressing hebt. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Salade van gegrilde perzik en burrata
Bereid een BBQ of grill met gietijzeren grillrooster voor direct grillen en verwarm tot 200 °C.

Snijd de perziken doormidden en verwijder de pit. Bestrijk met olijfolie en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Grill ze heet en snel zodat je een mooi grillstreepje krijgt en het fruit zacht maar niet papperig wordt. Hoe lang dit duurt, hangt af van hoe rijp je perziken zijn.

Neem de blaadjes van de witlof en verdeel deze samen met de rucola over een grote platte serveerschaal. Verdeel de gegrilde perziken over de rucola, trek de burrata in stukjes uit elkaar en verdeel ze samen met de uien over de salade. Breng op smaak met een beetje versgemalen zwarte peper. Garneer met de geroosterde hazelnoten, croutons en chipotle-honingvinaigrette.

Recepten voor 's avonds laat
Vitello forello met een forged vg10 mes

Vitello forello

Smashburger met fried pickles & ranch sauce

Op cederhouten plankje gegrilde zeetong met pasta

Op cederhouten plankje gegrilde zeetong met pasta

Arabische lamsrack met baba ganoush en couscoussalade

Arabische lamsrack met baba ganoush en couscoussalade

Bourbon maple honey glazed planked salmon
Als je wilt weten hoe je simpel & snel een goddelijk gerookte zalm van de barbecue tovert, moet je zeker naar deze aflevering van BBQ Street kijken. Jord rookt deze vis op cederhout en smeert ‘m af en toe in met een sticky glaze. En dan? Wat je écht niet, wat je proeft!

0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar winkel