Bourbon- bacon- pecan- topped pumpkin pie


- Pie deeg:
- 200 gr bloem
- 1 eetl suiker
- 1 kwart tl zout
- 125 gr koude boter
- 3 eetl koud water
- 2 eetl zachte boter om vorm mee in te vetten
- Pompoenvulling
- 50 gr rietsuiker
- 50 gr bruine basterdsuiker
- 3 stuks eieren
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 kwart tl kruidnagel
- 0.5 tl zout
- 400 gr pompoenpuree (uit blik is het best, anders vers)
- 2 eetl bloem
- Bourbon pecan topping:
- 70 ml agavesiroop (evt. vervangen door maple syrup of honing)
- 50 gr suiker
- 1 stuk ei
- 1 eetl boter (gesmolten)
- 2 eetl bourbon
- 150 gr pecannoten
- 4 eetl baconcrumble (krokant uitgebakken ontbijtspek, fijn gehakt)
- Bourbon vanillecreme:
- 400 ml ongezoete slagroom
- 2 eetl suiker
- 4 eetl bourbon
- 1 tl vanille-extract
- Pompoen spicy Latte:
- 0.5 tl kaneelpoeder
- 0.5 tl gemberpoeder
- 0.5 tl kruidnagelpoeder
- 35 ml bourbon
- 250 ml warme koffie (americano)
- 4 eetl bourbon vanillecreme
- Gas BBQ
- BBQ met deksel voor indirect grillen
- Gietijzeren skillet of taartvorm
- Deegroller (of een fles wijn)
- Garde of een keukenmixer
Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt.
Pie deeg:
Meng voor de pie crust de bloem, suiker en zout.
Snijd de koude boter in kleine blokjes en kneed met je vingertoppen door het het mengsel.
Voeg het koude water toe en kneed tot een mooie deeg.
Laat het deeg 30 minuten opstijven in de koelkast.
Vet met de zachte boter je taartvorm in.
Bestuif je aanrecht met bloem en rol het deeg voorzichtig tot een ronde plak, zo groot als de taartvorm waar je in gaat bakken. Hou daarbij rekening met de hoogte van de opstaande rand.
Plaats het deeg voorzichtig in je taartvorm en druk met de zijkant van je vinger het deeg goed in de rand. Duw het deeg goed aan.
Pompoenvulling:
Meng voor de pompoenvulling alle ingrediënten in een kom goed door elkaar. Roer de bloem er als laatste doorheen.
Giet de vulling op het deeg in de taartvorm en bak het geheel 40 minuten op de BBQ.
Pecantopping:
Laat voor de pecantopping de boter smelten.
Bak de bacon op de BBQ boven vuur knapperig, laat beetje afkoelen en hak fijn.
Meng de agavesiroop met het suiker, ei, bourbon, pecannoten, gesmolten boter en fijngehakte bacon.
Verdeel de topping over de pumpkin pie en plaats terug in de BBQ voor 10 tot 15 minuten. Tot de taart stevig aanvoelt en de topping goudbruin is.
Laat de pumpkin pie 20 minuutjes afkoelen voor je hem aan snijdt.
Vanillecreme:
Klop voor de bourbon vanillecrème de slagroom met de suiker tot een lobbige massa.
Klop de bourbon en vanille essence door de lobbige slagroom.
Pompoen spicy latte:
Meng voor de pumpkin spice latte de specerijen.
Giet de bourbon in een mooi, groot glas en giet de hete koffie erbij.
Lepel de bourbon vanillecrème er overheen en bestrooi met het specerijenmengsel.
Serveer de pumpkin pie met een flinke lepel bourbon vanillecrème en de pumpkin spice latte.
