Bierkip op hooi


- 1 handje houtsnippers
- 1 mango
- 1 limoen
- 1 hand vol hooi
- 1 flesje bier
- 250 ml olijfolie
- 125 ml basilicumolie
- 125 ml rijstolie
- 10 gr gedroogde basilicum
- 10 gr korianderzaad
- 10 gr zwarte peper korrels
- 10 gr gedroogde rozemarijn
- 1 Privé: Hele kip 1ster Beter Leven gegaard
- 2 el kipkruiden
- 1 flesje bier
- 200 ml water
- 1 Privé: Uien
- 1 Privé: Paprika rood, klasse 1
- 4 kleine Privé: Appel Pink lady
- 1 dikke gerookt spek
- 1 dikke plak gedroogde ham
- 1 plakje belegen kaas
- 1 scheut olijfolie
- 1 Privé: Uien
- 1 el rietsuiker
- 1.5 tl mosterd
- 1.5 tl ketchup
- 1 flesje bier
- 200 ml kalfsfond
- 1 bbq
- 1 vuurvaste schaal
- 1 skillet
- 1 parisienneboor
- BBQ
- Parisienneboor
Bierkip op hooi
Stook de barbeque op tot een temperatuur van 220°C. Week de houtsnippers in water.
Vulling
Snijd de mango met schil in grove stukken. Snijd de ham en het spek in stukjes. Schil de limoen en snijd in stukken. Doe het hooi in een kommetje en meng met Martin’s Pale Ale, mango, ham, spek en de limoenschil.
Kip
Doe de vulling in de kip. Wrijf de kip in met vleesmarinade en kipkruiden. Plaats een vuurvast kommetje met Martin’s Pale Ale tussen de houtskool. Zet de kip circa 1 uur in een gesloten BBQ. Gooi de houtsnippers op de houtskool.
Gevulde appeltjes
Snipper de ui. Snijd de paprika in reepjes. Verhit een scheutje olie in een steelpan en bak de ui en de paprika circa 3 minuten. Hol de appels uit met een parisienneboor. Zorg ervoor dat de bodem heel blijft. Snijd het bruikbare vruchtvlees van de appel, het spek en de kaas in stukjes en voeg toe aan de pan met de ui en paprika. Bak nog even kort en vul de appels met dit mengsel. Grill de appeltjes circa 10 minuten mee met de kip.
Saus
Snipper de ui. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de ui circa 2 minuten. Voeg de suiker toe en laat dit karamelliseren. Voeg de mosterd en de ketchup toe en blus met een Martin’s Pale Ale. Laat het geheel tot de helft inkoken.
Schenk de kalfsfond erbij en laat koken tot de gewenste dikte.
TIP: Zorg ervoor dat het flesje bier niet uitkookt. Dit gerecht kan even goed in de oven klaar gemaakt worden.
