Beef burger en varkenssaté met saus


- 1 eetl olijfolie
- 1 stuk ui
- 0.5 kg rundergehakt
- 1 stuk ei
- 2 eetl wiskey
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl sambal
- 1 tl canjunkruiden
- handje paneermeel
- zout en peper
- 4 plakjes smeltkaas
- 1 stuk tomaat
- 1 stuk ui
- bacon
- 2 stuks afbakbrood/ bolletjes
- 1 stuk limoen
- 500 ml olijfolie
- 1 eetl korianderpoeder
- 1 eetl loas
- 1 eetl gemberpoeder
- 2 eetl sojasaus
- 2 eetl ketjap
- 1 stengel citroengras (sereh)
- 400 ml kokosmelk
- 3 tenen knoflook
- 2 eetl gembersiroop
- 2 eetl sojasaus
- 1 eetl kerriepoeder
- 1 eetl komijnpoeder
- 1 eetl mild paprikapoeder
- 1 eetl sambal
- 1 pot pindakaas met nootjes
- 1 stengel sereh (citroengras)
- Verhoudfolie
- Hamburgerpers
Pel en snipper de ui. Verwarm een scheutje olie in een pan en bak de ui circa 3 minuten. Voeg alle ingrediënten toe aan het gehakt en meng goed.
Maak er ronde gehaktballen van. Druk deze met de pers tot een burger en gril ze in circa 13 minuten om en om goudbruin en gaar.
Draai een kwartslag tijdens het grillen voor een ruiteffect. Leg na het omdraaien een plakje kaas op de burger.
Gril de bacon. Snijd de tomaat in plakken. Pel de ui en snijd in halve ringen. Maak de broodjes op.
Meng alle ingrediënten voor de marinade. Snijd het vlees in blokjes en marineer de stukken circa 2 uur.
Leg de satéprikkers in het water.
Rijg de kop haas aan de prikkers en grill de saté in circa 10 minuten. Serveer met een heerlijk stukje stokbrood.
Schenk het water en de kokosmelk in een pan. Pel en snipper de knoflook en voeg toe. Pers de citroen uit boven de pan. Voeg de pindakaas, ketjap, sambal, laospoeder, gemberpoeder, kurkumapoeder en citroengras toe. Verwarm goed.
