Bagel met gerookte zalm en broodje gerookte eiersalade


- 1 citroen
- 200 gr fijn tafelzout
- 200 gr kristalsuiker
- 300 gr zalmmoot met huid
- 4 takjes dille
- 4 eieren
- 1 zure augurk
- 1 Privé: Banaansjalotten
- 4 takjes peterselie
- 3 el mayonaise
- 2 tl kerriepoeder
- 2 bagels
- 2 meergranenbroodjes
- 50 gr rucola slamelange
- 2 el olijfolie
- 1 el witte wijnazijn
- 100 gr ricotta
- 1 el kappertjes
- 0.5 rode ui
- 2 takjes dille
- 1 bbq smoker
- 1 beukenhout
- bbq smoker
- beukenhout
Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 100 °C is bereikt.
Gerookte zalm:
Dek de zalm met het zout, suiker en de rasp van de citroen. Leg op elke zalmmoot een takje verse dille en laat de zalm circa 1 uur pekelen in de koelkast.
Voeg beukenhout toe aan de bbq en leg de zalm met de huidkant op het rooster. Rook de zalm circa 30 minuten. De zalm is gaar als het in vlokken uit elkaar valt als je erop drukt.
Gerookte eiersalade:
Kook de eieren circa 8 minuten. Laat schrikken in koud water. Pel de eieren en droog goed af, anders kunnen ze de rook niet goed opnemen. Rook de eieren circa 20 minuten.
Meng de eieren, augurk, sjalotje, mayonaise, kerriepoeder en de peterselie. Breng op smaak met peper en zout.
Broodjes met gerookte zalm:
Bak de bagels en de broodjes af op de bbq of volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Meng de rucola slamelange met de olijfolie, azijn, zout en versgemalen peper.
Snijd de bagels doormidden. Besmeer de onderkant met ricotta en bestrooi met zout en versgemalen peper. Besprenkel met een beetje olijfolie. Verdeel er wat kappertjes over. Beleg met gerookte zalm en rode ui. Garneer met dille en een beetje van de rucola melange. Leg de bovenkant erop.
Halveer de meergranenbroodjes. Verdeel de rest van de rucola slamelange over de onderkant van de broodjes. Smeer er een dikke laag eiersalade op. Leg de gerookte zalm en de bovenkant van de broodjes erop.
