Recept van Ralph de Kok

Appel-rabarber crumble met vanille custard

Beginner
Voorbereiding 15m
Bereiding 45m
Appel-rabarber crumble met vanille custard
Aantal personen
Ingrediënten kunnen besteld worden voor een minimum van 4 personen
  • Vulling:
  • 4 stuks appels, goudreinet, elstar of pink lady
  • 1 stuks citroen
  • 250 gr rabarber
  • 250 ml water
  • 1.5 eetl suiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 25 gram suiker
  • Crumble:
  • 30 gram ameretti koekjes
  • 175 gram bloem
  • 30 gram gemalen amandelen of amandelmeel
  • 125 gram koude boter in blokjes
  • 75 gram basterdsuiker
  • Custard:
  • 250 ml melk
  • 3 stuks eierdooiers
  • 1 eetl maïzena
  • 2 eetl basterdsuiker
  • 1 stuk vanille stokjes
  • 2 eetl crème fraîche
  • Garnering:
  • 1 bakje honing cress
  • bbq met deksel
  • ovenschool of mini ovenschaaltjes met deksel
Bereiding van het recept

Verwarm de barbecue voor op 180°C. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Besprenkel de appelstukjes met 2 eetlepels water en citroensap. Bestrooi met suiker en kaneel en meng goed door het fruit.

Snijd de rabarber in dunne plakjes. Kook de rabarber in een beetje water met suiker, ongeveer 5 minuten en giet af.

Meng in een andere schaal de bloem, amandelmeel (en amarettikruimels) en voeg de boter in stukjes toe. Meng dit met de vingers tot het deeg lijkt op de structuur van broodkruimels, voeg op het laatst de basterdsuiker toe aan het kruimeldeeg. 

Doe de appels in een ovenschaal, verdeel daarover de rabarber en bedek het fruit gelijkmatig met het kruimeldeeg. Bak ca 45 minuten tot de kruimels bruin en de appels zacht zijn.

Custard
Zet de melk op in een pannetje. Halveer de vanillestokjes in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg toe aan de melk. Roer het eigeel met de suiker schuimig. Roer de maïzena los met een paar eetlepels melk (mengsel dient helemaal glad te zijn). Als de melk kookt de maïzenapap erdoor roeren en even roerend laten pruttelen.

Roer eerst een beetje hete melk door de eiermassa, dan de eiermassa door de hete melk, blijf kloppen tot de saus iets dikker is geworden en haal van het vuur. Laat iets afkoelen en roer er dan de crème fraîche door. Warm of koud serveren. Ga vervolgens de borden opmaken.

Leg een punt van de crumble op een dessertbord en schenk er de custard overheen/naast, of zoals ik hier gedaan heb: bereid en presenteer de appel rabarber crumble in kleine cocottes en zet een klein flesje met warme custard erbij.

0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar winkel