Achterham met appel-whiskey glaze en winterse koolsalade


- 1 flinke achterham (of beenham)
- 60 ml honing whiskey
- 60 ml appelstroop
- 2 el bramenjam
- 2 el sojasaus
- 1 scheutje(s) worcestersauce
- 2 el bruine suiker
- 2 el bbq rub
- 1 honing-whiskey in een sprayfles
- 0.25 rode kool
- 0.25 rode ui
- 1 winterwortel
- 200 g cavolo nero (palmkool)
- 1 citroen
- 0.5 tl Dijon mosterd
- 1 el granaatappelsiroop
- 1 mespunt speculaaskruiden
- 4 el olijfolie
- 100 g granaatappelpitjes
- 1 zak Lamb Weston grill fries
- 8 el mayonaise
- 1 citroen
- appel rookhout
- aluminium bakje
- airfryer
Bereiden
Bereid de barbecue voor op indirect grillen en op een temperatuur van ongeveer 160 °C.
Achterham met appel-whiskey-glaze
Breng voor de mopsaus in een pannetje de whiskey, appelstroop, jam, sojasaus, worcestersaus en de bruine suiker aan de kook. Blijf op laag vuur roeren totdat de suiker is opgelost. Haal de pan van de barbecue en zet opzij.
Wrijf de ham in met de bbq rub en spray in met de honing-whiskey. Leg de ham in een aluminium bakje en plaats indirect op de bbq, boven een bak met water. Leg het appel rookhout op de gloeiende kolen.
Laat de ham een uur garen met gesloten deksel en bestrijk daarna elk half uur met de mopsaus. Gaar tot een kerntemperatuur van 65°C. Dit duurt ongeveer anderhalf uur. Laat daarna een half uur rusten voordat je de ham aansnijdt.
Winterse koolsalade
Snijd de kool in dunne plakjes, snipper de ui en rasp de wortel.Verwijder de middelste, harde nerf van de cavolo nero en snijd de cavolo nero vervolgens in dunne reepjes.
Meng in een saladekom voor de dressing de rasp en sap van de citroen, mosterd, granaatappelsiroop, speculaaskruiden en de olijfolie. Meng de gesneden groente en de granaatappelpitjes door de dressing.
Grill fries met citroenmayonaise
Bereid de grill fries in de airfryer volgens de aanwijzing op de verpakking.
Meng de mayonaise met een beetje rasp en sap van de citroen. Serveer de mayonaise bij de grill fries.

Arabische lamsrack met baba ganoush en couscoussalade
Ham spectaculair lekker maken doe je zo: Wrijf ‘m in met een spicy rub, lak ‘m met een appel-whiskey glaze en laat ‘m daarna roken op de bbq. Het eindresultaat? Sappig, bomvol smaak en combineert fantastisch met een winterse koolsalade van cavolo nero, rode kool, granaatappelpitjes en een dressing met een vleugje speculaaskruiden. En de knapperige grill fries? Die zijn van nature al perfect op smaak. Wel lekker om te dippen in een beetje citroenmayonaise.
Achterham appel-whiskey glaze winterse koolsalade