Achterham met appel-whiskey glaze en winterse koolsalade

Achterham met appel-whiskey glaze en winterse koolsalade
Recept van Harm Jan Bloem
Gevorderd
Bereiding 30m
Koken 120m
Abonneer je op ons Youtube kanaal
Aantal mensen
Ingrediënten zijn te bestellen voor minimaal 4 personen.
Achterham met appel-whiskey glaze
  • 1 flinke achterham (of beenham)
  • 60 ml honing whiskey
  • 60 ml appelstroop
  • 2 el bramenjam
  • 2 el sojasaus
  • 1 scheutje(s) worcestersauce
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el bbq rub
  • 1 honing-whiskey in een sprayfles
Winterse koolsalade
  • 0.25 rode kool
  • 0.25 rode ui
  • 1 winterwortel
  • 200 g cavolo nero (palmkool)
  • 1 citroen
  • 0.5 tl Dijon mosterd
  • 1 el granaatappelsiroop
  • 1 mespunt speculaaskruiden
  • 4 el olijfolie
  • 100 g granaatappelpitjes
Grill fries met citroenmayonaise
  • 1 zak Lamb Weston grill fries
  • 8 el mayonaise
  • 1 citroen
  • appel rookhout
  • aluminium bakje
  • airfryer
Bereiding van het recept

Bereiden


Bereid de barbecue voor op  indirect grillen en op een temperatuur van ongeveer 160 °C.

Achterham met appel-whiskey-glaze


Breng voor de mopsaus in een pannetje de whiskey, appelstroop, jam, sojasaus, worcestersaus en de bruine suiker aan de kook. Blijf op laag vuur roeren totdat de suiker is opgelost. Haal de pan van de barbecue en zet opzij. 

Wrijf de ham in met de bbq rub en spray in met de honing-whiskey. Leg de ham in een aluminium bakje en plaats indirect op de bbq, boven een bak met water. Leg het appel rookhout op de gloeiende kolen. 

Laat de ham een uur garen met gesloten deksel en bestrijk daarna elk half uur met de mopsaus. Gaar tot een kerntemperatuur van 65°C. Dit duurt ongeveer anderhalf uur. Laat daarna een half uur rusten voordat je de ham aansnijdt. 

Winterse koolsalade

Snijd de kool in dunne plakjes, snipper de ui en rasp de wortel.
Verwijder de middelste, harde nerf van de cavolo nero en snijd de cavolo nero vervolgens  in dunne reepjes.
Meng in een saladekom voor de dressing de rasp en sap van de citroen, mosterd, granaatappelsiroop, speculaaskruiden en de olijfolie.  Meng de gesneden groente en de granaatappelpitjes door de dressing. 

Grill fries met citroenmayonaise


Bereid de grill fries in de airfryer volgens de aanwijzing op de verpakking.
Meng de mayonaise met een beetje rasp en sap van de citroen. Serveer de mayonaise bij de grill fries. 

 

Bekijk het bbq recept in het

BBQSTREET Basisboek

.

Recepten voor 's avonds laat
Heilbot met chorizo-kruidenkorst en gegrilde paprika-roomsaus

Heilbot met chorizo-kruidenkorst en gegrilde paprika-roomsaus

Brisket met Stroganoffsaus en twister fries

Brisket met Stroganoffsaus en twister fries

Jerk chicken met mangochutney en gepofte pompoen.

Jerk chicken met mangochutney en gepofte pompoen

Rendang van ui met sperziebonen crème

Rendang van ui met sperziebonen crème

Ham spectaculair lekker maken doe je zo: Wrijf ‘m in met een spicy rub, lak ‘m  met een appel-whiskey glaze en laat ‘m daarna roken op de bbq. Het eindresultaat? Sappig, bomvol smaak en combineert fantastisch met een winterse koolsalade van cavolo nero, rode kool, granaatappelpitjes en een dressing met een vleugje speculaaskruiden. En de knapperige grill fries? Die zijn van nature al perfect op smaak. Wel lekker om te dippen in een beetje citroenmayonaise. 

Achterham appel-whiskey glaze winterse koolsalade

0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar winkel