Vanuit de zee zo, hop, op het vuur! In deze aflevering van BBQSTREET Winter maakt Peter coquilles op een grote Himalaya-zoutsteen. En brandt hij scheermessen op de resten van een kerstboom…
INGREDIENTENLIJST STOOF | ||
1.5 | kg | Kalfssukadevlees |
2 | stuk(s) | Uien |
1 | stuk(s) | Winterpeen |
1 | stuk(s) | Prei |
1 | el | Tomatenpuree |
500 | ml | Runderbouillon |
7 | el | Rodewijnazijn |
300 | ml | Herfstbockbier |
4 | blaadje(s) | Laurier |
4 | stuk(s) | Kruidnagelen |
1 | tl | Koekkruiden |
1 | takje(s) | Rozemarijn |
5 | takje(s) | Tijm |
2 | stuk(s) | Tomaten |
1 | plakje(s) | Ontbijtkoek |
250 | g | Kastanje champignons |
Zout en versgemalen peper naar smaak |
INGREDIENTENLIJST BROOD | ||
4 | g | Gedroogde gist |
320 | ml | Lauwwarm water |
7 | g | Kristalsuiker |
4 | g | Zout |
500 | g | Volkoren bloem |
2 | el | Boter |
4 | el | Bloem |
INGREDIENTENLIJST PESTO | ||
25 | g | Pijnboompitten |
25 | g | Parmezaanse Kaas |
1 | tl | Zout |
1 | stuk(s) | Knoflook teen |
1 | bosje(s) | Basilicum |
200 | ml | Olijfolie Extra Vierge |
BEREIDINGSWIJZE
Bereid je BBQ voor met een direct en indirect deel.
Kalfssucade:
- Maak de kalfssucade goed schoon en snijd eventuele overtollige stukjes van het vlees.
- Snijd de sucade in dikke plakken, besmeer met olijfolie en grill boven heet vuur om en om bruin.
- Haal het vlees van het vuur en snijd in kleine blokjes van ongeveer 4 centimeter.
- Verhit een scheutje olijfolie in de Dutch Oven op de BBQ.
- Snijd de uien, wortel en prei grof en bak stevig aan in de Dutch Oven tot mooi gebruineerd.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak dit kort mee met de groentes.
- Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
- Voeg dan het gesneden vlees, 5 el rode wijnazijn en het bockbier toe.
- Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
- Voeg de laurier, kruidnagelen, koekkruiden, hele tak rozemarijn en de hele takjes tijm toe.
- Zet de deksel op de Dutch Oven en laat een 1 rustig stoven op de BBQ.
- Snijd de tomaten in grote blokjes en voeg toe. Zet de deksel weer op de pan en laat weer 1 uur stoven.
- Breek het plakje ontbijtkoek door de stoof om het geheel in te dikken.
- Halveer de grootste champignons en laat de kleintjes heel. Voeg ze toe aan de stoof en laat 15 minuten meewarmen zonder deksel op de pan.
- Voeg vlak voor het serveren nog 2 eetlepels rode wijnazijn toe voor een frisse kick.
Brood:
- Meng voor het brood de gist met het water en het suiker. Het zal een beetje gaan schuimen. Daarmee maken we de gistcellen wakker.
- Meng het zout door het volkoren bloem.
- Meng het gistmengsel door de bloem en kneed goed door tot er een mooi coherent brooddeeg ontstaat.
- Laat het deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
- Kneed het deeg nogmaals goed door en laat weer 20 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen een Dutch Oven pan indirect voor op een BBQ van 230°C. Smeer de pan goed in met de boter.
- Plaats het deeg in de Dutch Oven. Strooi er een beetje bloem overheen en snijd met een vlijmscherp mesje het brood licht in.
- Laat het brood een uur bakken met de deksel op de pan.
- Snijd de top van het brood en hol uit. Serveer de stoof in het brood.
Pesto
- Rooster voor de pesto de pijnboompitten in een droge koekenpan.
- Pureer de pijnboompitten, Parmezaanse kaas, zout, knoflook en basilicum met de olie tot een mooie pesto.
- Serveer de pesto naast het brood.
Print dit recept