12 januari 2021 Redactie BBQSTREET

Wildzwijnburger met kweepeergelei

We kennen allemaal de muilpeer. En Peer Gynt. Maar ken je ook de kweepeer? Ralph maakt er een gelei van. En die past perfect op zijn winterse wildzwijnburger. Het water loopt in je mond!

BBQSTREET - Ralph de Kok - WBS

Grillmaster

Ralph de Kok

Aantal personen

4

Voorbereiding

60 minuten

Bereidingstijd

30 minuten

Moeilijkheid

Makkelijk

  • aantal personen 4
  • Voorbereiding 60 min
  • Bereiden 30 min
  • Moeilijkheid - Makkelijk
INGREDIENTENLIJST
10 stuk(s) Kweeperen
500 ml Water
500 g Geleisuiker
400 g Procureur wildzwijnvlees
400 g Wildzwijn buikspek
1 tl Zout
1 tl Peper
8 plakje(s) Messenklever kaas
1 stuk(s) Rode ui
4 stuk(s) Luxe hamburgerbroodjes groot
200 g Rucola sla

BEREIDINGSWIJZE

Kweeperengelei:

  • Was de kweeperen en snijd ze in grove stukken. Laat de schil, de pitjes en de klokhuizen zitten, deze voegen extra pectine toe. Pectine zorgt er voor dat de kweepeergelei indikt.
  • Plaats de stukken kweepeer dan in een ruime pan. Voeg genoeg water toe zodat de kweepeer onder staat.
  • Breng het geheel aan de kook, doe het deksel op de pan en laat de kweepeer zachtjes gaar koken. Dit duurt zo’n anderhalf tot twee uur.
  • Laat het geheel een nacht staan.
  • De volgende dag laat je de massa uitlekken in een zeef, eventueel bekleed met kaasdoek of een schone theedoek.
  • Meet het verkregen sap af. Voeg per 1,25 liter sap, 500 gram geleisuiker speciaal toe en het citroensap.
  • Roer goed door en breng het geheel langzaam aan de kook.
  • Laat 1 minuut flink doorkoken (of volg de aanwijzingen op de verpakking van de geleisuiker) en schuim af indien nodig.
  • Giet de gelei in schone jampotjes en sluit de deksels. Als je de potjes op de kop wegzet met de warme vloeistof, trekken ze zelf vacuum. Daardoor zijn ze langer te bewaren.

Burgers:

  • Maal voor de burgers het vlees door een gehaktmolen en meng met peper en zout.
  • Vorm de hamburgers in een hamburgerpers of met de hand en wrijf er een heel klein beetje olie overheen.
  • Plaats de hamburgers nu in de koelkast voor minimaal 1 uur om te rusten.
  • Stook de BBQ op tot 200graden.
  • Bestrijk de burgers met een beetje olie. Leg de burgers op de grill en bak 3-4 minuten aan elke kant.
  • Bij de 1e keer draaien na 2 minuten leg je de heerlijke Messenklever kaas op de hamburger zodat hij lekker gaat smelten.
  • Haal de hamburgers van de grill en laat ze onder aluminiumfolie kort rusten.
  • Snij de rode ui in superdunne ringen.
  • Snij de hamburger broodjes door de midden en grill deze op de BBQ zodat je een mooie grill strepen hebben.
  • Haal de broodjes van de grill en beleg met wat rucola. Plaats daarboven de mooie gegrilde hamburger met kaas.
  • Lepel een grote lepel kweepeergelei over de burger en garneer met de rode uienringen.
  • Als laatste plaats je de bovenkant van het broodje op de hamburger.
Print dit recept
, , , , , , , , , , , , , , , , ,