7 januari 2021 Redactie BBQSTREET

Gegrilde langoustines met wortels en papillot en Hasselback aardappelen

Papier brandt. Tenminste, dat hebben we altijd op school geleerd. Toch durft Ralph het aan om wortels in papier te garen op de barbecue. Daarbij langoustines en de lekkerste aardappelen; Hasselback.

BBQSTREET - Ralph de Kok - WBS

Grillmaster

Ralph de Kok

Aantal personen

4

Voorbereiding

45 minuten

Bereidingstijd

30 minuten

Moeilijkheid

Moeilijk

  • aantal personen 4
  • Voorbereiding 45 min
  • Bereiden 30 min
  • Moeilijkheid - Moeilijk
INGREDIENTENLIJST WORTEL PAPILLOT
4 stuk(s) Wortels geel
4 stuk(s) Wortels oranje
4 stuk(s) Wortels paars
2 stuk(s) Rode ui
5 takje(s) Tijm
3 takje(s) Rozemarijn
100 g Roomboter ongezouten
2 stuk(s) Sinaasappels
4 blaadje(s) Verse / gedroogde laurier
Zout en versgemalen peper naar smaak
8 stuk(s) Langoustines van 200 gr per stuk
INGREDIENTENLIJST HASSELBACK AARDAPPELEN
8 stuk(s) Rozeval aardappelen (of voorgekookt)
1 fles Olijfolie
8 plakje(s) Pancetta
INGREDIENTENLIJST KRUIDENBOTER
500 g Roomboter gezouten
20 g Verse knoflook
1 stuk(s) Sinaasappel
1 stuk(s) Citroen
5 takje(s) Peterselie
5 takje(s) Dille
5 takje(s) Dragon
1 tl Kerriepoeder
1 tl Paprikapoeder
1 el Dijon Mosterd
1 el Tomatenketchup

BEREIDINGSWIJZE

Start je BBQ tot een temperatuur van 250°C.

Hasselback aardappel:

  • Boen de aardappel schoon.
  • Pak een lange sate prikker en steek hem aan de onderkant van de aardappel op ¼ hoogte door de aardappel of gebruik 2 sushi stokjes en leg die voor en achter de aardappel zodat je niet door de aardappel heen snijd en de onderkant dus bij elkaar blijft.
  • Snij dunne plakjes tot ¾ van de aardappel. En kook de aardappels 10-15 minuten (ligt aan de grootte van de aardappels).
  • Giet de aardappels af en stoom droog.
  • Pak een skillet met hoge rand en plaats de aardappels met inkepingen naar boven in de skillet en giet royaal hier olijfolie over. Zet in de voorverwarmde BBQ en laat daar 50 minuten in staan. Overgiet regelmatig met olijfolie.
  • Snijd ondertussen de pancetta in dunne reepjes en strooi die de laatste 5 minuten over de aardappels en bak nog even flink mee.

Kruidenboter:

  • Zorg voor de kruidenboter dat de boter op kamertemperatuur is.
  • Snijd de knoflook zeer fijn.
  • Rasp de sinaasappel en citroen.
  • Ris en hak de peterselie, dille en dragon zeer fijn.
  • Kneed de kruiden en de knoflook goed door de boter.
  • Voeg de kerriepoeder, paprikapoeder, mosterd, ketchup en citrusrasp toe en kneed goed door.
  • Rol de kruidenboter in vershoudfolie en vries in. Als je dan later kruidenboter nodig hebt, snijd je er gewoon een plakje vanaf.

Papilotte:

  • Schil voor de papillot de verschillende wortelen en snijd ze in mooie schuine plakken. Of tourneer de wortels.
  • Blancheer de wortels een paar minuten in kokend water.
  • Snijd de rode ui in ringen.
  • Ris en hak de tijm en rozemarijn fijn.
  • Pak 4 stuks bruin bakpapier.
  • Verdeel over 4 stuks bakpapier de kruiden, de geblancheerde wortels, een klontje boter en het sap van een sinaasappel. Leg daar bij een larierblaadje.
  • Vouw of niet het bakpapier dicht tot een envelopje en leg indirect op de BBQ. Let er op dat het papier geen vlam vat!
  • Stoof de papillot in 30 minuten gaar.

Lagoustines:

  • Was de langoustines goed schoon onder stromend water.
  • Leg de langoustine op z’n rug en snijd het pantser in de lengte in. Let op dat je de langoustine niet helemaal door snijdt. Breek de langoustine open als een vlinder en druk een beetje plat.
  • Bestrijk de langoustine met olie en grill aan beide kanten kort op de hete zone van de BBQ.

Garneer de gare langoustine met de kruidenboter, de Hasselback aardappel en een papillot.

Print dit recept
, , , , , , , , , , , , , ,