6 januari 2021 Redactie BBQSTREET

Kalfsribben Piccata met gegrilde witlof

Oh mensen. Spareribs kennen we van varken. Maar zo zacht, juicy en smaakvol als deze kalfsribben van Jord heb je ze nog nooit gezien! Met een typisch Italiaanse botersaus en gegrilde witlof. Feest!

BBQSTREET - Jord Althuizen - WBS

Grillmaster

Jord Althuizen

Aantal personen

4

Voorbereiding

30 minuten

Bereidingstijd

210 minuten

Moeilijkheid

Gemiddeld

  • aantal personen 4
  • Voorbereiding 30 min
  • Bereiden 210 min
  • Moeilijkheid - Gemiddeld
INGREDIENTENLIJST KALFRIBBEN
2 takje(s) Tijm
2 takje(s) Oregano
2 stuk(s) Knoflooktenen
1 stuk(s) Citroen
2 el Grof zeezout
2 el Versgemalen peper
1 stuk(s) Kalfsribstuk
4 el Mosterd
50 ml Appelsap
50 ml Appelciderazijn
50 ml Water
INGREDIENTENLIJST PICATTASAUS
50 g Roomboter
1 stuk(s) Citroen
50 g Kappertjes
3 takje(s) Bladpeterselie
120 ml Droge witte wijn
200 ml Kippenbouillon
1 tl Zout (naar smaak)
1 tl Peper (naar smaak)
INGREDIENTENLIJST CHICONETTES
16 stuk(s) Witlof
3 el Olijfolie
100 g Gerookt ontbijtspek in plakken
4 el Roze peperkorrels
1 stuk(s) Knoflookteen
3 takje(s) Bladpeterselie
3 el Witte wijnazijn
1 tl Zout (naar smaak)
1 tl Peper (naar smaak)

BEREIDINGSWIJZE

Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 135°C.

Kalfsribben:

  • Ris de tijm en oregano en hak fijn. Hak de knoflook fijn. Schil de citroen en hak fijn.
  • Meng de tijmblaadjes, oreganoblaadjes, fijngehakte knoflook en grof gehakte citroenschil samen met het grove zeezout en de versgemalen zwarte peper.
  • Smeer het kalfsribstuk lichtjes in met mosterd en verdeel daarna het kruiden-zoutmengsel gelijkmatig over het kalfsribstuk.
  • Leg de rookhoutchunks op de gloeiende kolen en leg het vlees op het rooster van de BBQ.
  • Meng in een sprayflesje het appelsap, de appelciderazijn en het water.
  • Rook de ribben 1 uur en spray ze om de 20 minuten in met het spraymengsel.
  • Gaar het kalfsribstuk tot een kerntemperatuur van 50°C. – Portioneer het ribstuk zodat iedereen een mooie kalfsrib heeft. Grill de losgesneden kalfsribben om en om tot er een mooie grillstreep te zien is.

Picattasaus:

  • Snijd voor de picattasaus de citroen in plakjes en grill deze boven heet vuur kort op de BBQ.
  • Ris en hak de bladpeterselie fijn.
  • Verwarm de boter in een steelpan tot deze stopt met bruisen en lichtbruin begint te worden. Voeg de kappertjes en bladpeterselie toe.
  • Voeg de gegrilde citroenplakjes toe en blus af met de witte wijn en kippenbouillon. Laat inkoken tot de helft van het volume.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Witlof:

  • Snijd de stronken witlof in de lengte doormidden en bestrijk ze met olijfolie.
  • Bereid een BBQ met gietijzeren rooster voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt.
  • Snijd de knoflook grof.
  • Verhit in een pan 3 eetlepels olijfolie, snijd de plakken gerookt ontbijtspek grof en doe ze met de roze peper en knoflook in de hete olie.
  • Roer frequent en bak tot het spek uitgebakken en krokant is.
  • Voeg de peterselie en wittewijnazijn toe en roer goed door. Houd warm.
  • Grill de witloof op het rooster en draai ze pas om als ze een mooie grillstreep hebben. Leg ze in de vinaigrette.
  • Schik ze in een schaal en lepel de roze peperkorrels en bacon erover.
Print dit recept
, , , , , , , , , , , , , ,