5 januari 2021 Redactie BBQSTREET

Wilde eendenborst met hartige en zoete crêpes

Ralph lijkt soms het spoor helemaal kwijt. Flinterdunne pannenkoeken van de barbecue? Really? Jazeker! In deze aflevering van BBQSTREET Winter maakt Ralph twee soorten crêpes en een wilde eendenborst.

BBQSTREET - Ralph de Kok - WBS

Grillmaster

Ralph de Kok

Aantal personen

4

Voorbereiding

30 minuten

Bereidingstijd

30 minuten

Moeilijkheid

Gemiddeld

  • aantal personen 4
  • Voorbereiding 30 min
  • Bereiden 30 min
  • Moeilijkheid - Gemiddeld
INGREDIENTENLIJST BLAUWE BESSEN CREPES
350 g Blauwe bessen
1 stuk(s) Rode peper
1 el Kristalsuiker
100 ml Water
1 stuk(s) Citroen
50 g Patentbloem
100 ml Volle melk
1 stuk(s) Ei
0,5 tl Zout
1 stuk(s) Vanillestokje
8 plakje(s) Ontbijtspek / Bacon
2 stuk(s) Pink Lady Appels
1 el Olijfolie
2 el Boter
1 el Poedersuiker
INGREDIENTENLIJST CRANBERRIE CREPES
350 g Verse cranberries
2 el Kristalsuiker
200 ml Water
50 g Patentbloem
100 ml Volle melk
1 stuk(s) Ei
0,5 tl Zout
1 tl Koekkruiden / Speculaaskruiden
2 el Sojasaus Zout
2 stuk(s) Wilde eendenborsten
1 el Grof zeezout
2 el Boter
1 bosje(s) Lenteui

BEREIDINGSWIJZE

  • Bereid een BBQ voor op direct en indirect grillen.
  • Week de rookhoutsnippers in water

Eendenborst:

  • Spoel voor de hartige crêpes de cranberries goed af en doe ze in een steelpannetje.
  • Voeg de suiker en het water toe en laat zachtjes pruttelen tot de besjes openknappen.
  • Voeg de koekkruiden en de sojasaus toe en warm nog even goed door.
  • Snijd het vet van de eendenborst kruislings in en bestrooi rijkelijk met grof zeezout. Druk het zout een beetje in het vet.
  • Voeg het rookhout toe aan je hete BBQ en grill de eend eerst op de vetkant. Let op, het vet zal gaan druipen en vlammen veroorzaken. Haal dan het vlees van het vuur en wacht tot de vlammen gedoofd zijn. Als de vetkant goed is uitgebakken, verplaats dan de eendenborsten naar het indirecte deel van je BBQ en gaar daar nog een paar minuten door tot een kerntemperatuur van zo’n 55°C. Haal van het vuur en laat even rusten.
  • Trancheer de eend.
  • Snijd de lente-ui schuin in grove stukken.
  • Meng de bloem, melk, eieren en zout in een maatbeker met een staafmixer toe een glad beslag.
  • Laat een crêpepan goed heet worden op de BBQ. Vet de pan in met de boter. Schenk er een klein beetje beslag in bak de crêpes om en om goudbruin.
  • Serveer de crêpes met de cranberriecompote en getrancheerde eendenborst. Garneer met de lente-ui.

Zoete crepe:

  • Verwarm de blauwe bessen met de suiker en het water in een steelpannetje.
  • Snijd de rode peper in dunne ringetjes en voeg de helft toe aan het pannetje.
  • Rasp de citroen en voeg toe en laat de saus rustig pruttelen.
  • Grill de bacon boven direct vuur knapperig, laat beetje afkoelen en hak grof.
  • Snijd de appel in plakken van 0,5 centimeter, smeer licht in met olijfolie en grill boven heet vuur tot er mooie grillstrepen zichtbaar zijn.
  • Halveer de vanillestok en schraap het merg eruit.
  • Meng de bloem, melk, eieren, zout en vanillemerg in een maatbeker met een staafmixer toe een glad beslag.
  • Laat een crêpepan goed heet worden op de BBQ. Vet de pan in met de boter. Schenk er een klein beetje beslag in bak de crêpes om en om goudbruin.
  • Serveer de crêpes met de blauwebessensaus, de gehakte bacon en de gegrilde appel.
  • Garneer met een beetje poedersuiker.
Print dit recept
, , , , , , , , , , , , , , ,