30 december 2020 Redactie BBQSTREET

Flaming Fish met ashbaked pumpkin

Spektakel in deze aflevering van BBQSTREET Winter! Jord spijkert een zalm op een houten plank. En gaart deze boven open vuur. En daarbij flespompoen caveman-style gegaard. Dat belooft vuur en vlammen!

BBQSTREET - Jord Althuizen - WBS

Grillmaster

Jord Althuizen

Aantal personen

4

Voorbereiding

10 minuten

Bereidingstijd

30 minuten

Moeilijkheid

Moeilijk

  • aantal personen 4
  • Voorbereiding 10 min
  • Bereiden 30 min
  • Moeilijkheid - Moeilijk
INGREDIENTENLIJST HELE ZALM/ZALMFOREL
1 stuk(s) Zalmlende
7 el Honing
100 ml Beerenburg
3 tl Zout
1 el Grof gemalen zwarte peper
50 ml Rum met 80% alcohol
INGREDIENTENLIJST FLAMBEER FINISH
2 stuk(s) Flespompoenen
50 g Boter
4 el Maple syrup
Zout en peper naar smaak
6 el Pijnboompitten
10 blaadje(s) Salie
1 fles Olie om in te frituren
INGREDIENTENLIJST HOE CAKES
140 g Zelfrijzend bakmeel
120 g Maismeel
2 stuk(s) Eieren
1 el Rietsuiker
220 ml Karnemelk
90 ml Water
60 ml Olijfolie
35 g Baconcrumble
15 g Baconvet
1 stuk(s) Citroen

BEREIDINGSWIJZE

Stook een open vuur in een vuurschaal of grote BBQ.

Zalm:

  • Maak de zalm goed schoon en verwijder eventuele graten voorzichtig met een pincet.
  • Snijd voorzichtig de zalm in het midden van de lende, in het dikke deel, over de lengte in. Snijd de vis niet helemaal door! Na het insnijden, kan je de vis openklappen. Dat heet vlinderen. Het idee is dat je de zalm op de huidzijde op de plank kunt leggen.
  • Maak met een scherp mes zes inkepingen in de vis en plank en sla met een hamer de houten wiggen of brede spijkers door de vis in het hout om de vis goed vast te nagelen aan de plank.
  • Smelt in een pannetje op laag vuur 5 eetlepels honing met de helft van de beerenburg en voeg het zout en de zwarte peper toe.
  • Kwast de vleeszijde van de zalm in met deze fish glaze.
  • Plaats de plank met de zalm schuin naast het vuur. Een goede afstand tot het vuur is daar waar je je handen circa 15 seconden kunt houden tot het te heet wordt.
  • Gaar de zalm 60-90 minuten, tot de vis niet langer glazig is, stevig aanvoelt als je erop duwt en de segmenten loskomen. Je kan eventueel de plank voorzichtig draaien als een deel van de zalm dreigt aan te branden.
  • Meng in een kommetje 2 el honing met 50 ml beerenburg en de rum en giet dit royaal over de vis.
  • Steek de onderkant van de overgoten vis in het vuur en flambeer de vis met de vloeistof.

Pompoenen:

  • Leg de pompoenen tussen de gloeiende kolen en rooster ze onder af en toe omdraaien circa 90 minuten, tot de pompoenen zacht worden.
  • Snijd de pompoenen in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes, schraap met een lepel het vruchtvlees uit de schil en doe dat in een kom.
  • Pureer de pompoen met een stamper en roer er de boter, maple syrup en wat zout en versgemalen zwarte peper door.
  • Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten tot mooi goudbruin.
  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een pan en frituur de salieblaadjes kort. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi licht met zout.
  • Garneer de puree met de geroosterde pijnboompitten en gefrituurde salie.

Hoe Cakes:

  • Meng voor de Hoe Cakes alle ingrediënten tot een mooi beslag.
  • Verhit een koekenpan op laag vuur met een scheutje olie. Schep als de olie warm is een flinke lepel van het beslag in de pan en bak de hoe cakes om en om goudbruin en gaar.
Print dit recept
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,