4 augustus 2020 Redactie BBQSTREET

Tomahawk steak Smokin’ Diane style

De Native Americans hadden hun tomahawk-bijlen. Dit stuk ribeye op een enorm bot lijkt daarop. In deze aflevering van BBQSTREET maakt Jord dit spectaculaire stuk vlees “Smokin Diane style”.

Print dit recept

INGREDIËNTEN

2 tomahawk steaks
grof zeezout + versgemalen peper

Side salad
400 g eryngii-paddenstoelen
2 sjalotten
5 el olijfolie
zout + versgemalen peper
1 ciabatta
100 g rucola
40 g gruyère

Aardappel pannenkoekjes
1 grote kruimige aardappel
olijfolie
zout + versgemalen peper
150 g bloem
500 ml karnemelk
2 eieren
50 g cheddar kaas
1 groene jalapeno

INGREDIËNTEN

Smokin Diane saus
75 g boter
1 sjalot
3 tenen knoflook
2 el bourbon
1 el worcestershiresaus
1 el dijonmosterd
5 el kookroom
2 el bbq-saus
zout + versgemalen peper

4 el bourbon voor het flamberen

Bereidingswijze

Halveer de eryngii-paddenstoelen in de lengte. Pel en snijd de sjalotten in de lengte.
Besprenkel de paddenstoelen en sjalotten met olijfolie en breng op smaak met zout en
versgemalen zwarte peper. Bereid een barbecue voor op direct grillen en verhit deze tot vlak boven het gietijzeren rooster een temperatuur van circa 200 °C is bereikt. Gril de paddenstoelen en sjalotten tot ze rondom mooi bruin zijn. Snijd de ciabatta in plakjes. Bestrijk met wat olijfolie en grill ze op het rooster tot de plakjes rondom mooi bruin en knapperig zijn. Snijd de ciabatta in kleine blokjes, croutons. Rasp de gruyère en meng met de rucola, paddenstoelen, sjalotten en croutons.

Pak voor de aardappelpannenkoekjes de aardappel in wat aluminiumfolie met een
druppeltje olijfolie en wat zout en peper. Pof de aardappel direct op de kolen tot hij
botergaar is. Haal de schil er af en laat afkoelen. Meng de bloem met de karnemelk en de eieren. Pureer de aardappel door het beslag. Rasp de cheddar en voeg toe. Snijd de zaadjes uit de jalapeno en snijd in kleine blokjes en voeg toe. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en meng alles goed. Verhit een plancha of grillplaat op de barbecue en smeer licht in met olie. Maak met een soeplepel kleine hoopjes beslag op de grillplaat en bak de pannenkoekjes rondom tot ze gaar zijn.

Bestrooi de tomahawk steaks rondom met grof zeezout en versgemalen zwarte peper. Gril ze 6-10 minuten per kant (afhankelijk van de dikte), tot ze een kerntemperatuur hebben bereikt van maximaal 52 °C voor een perfecte rare, 60 °C voor een ietwat te gare medium of 70 °C of hoger voor een enkele reis prullenbak ook wel bekend als well done.

Laat voor de Diane-saus in een pannetje de boter te smelten. Pel en snipper de sjalot en knoflook fijn. Voeg toe aan de boter en stoof ze glazig (dus niet te heet bakken). Blus af met de bourbon en worcestershiresaus. Voeg de mosterd toe en roer goed door. Roer als laatste de kookroom erdoor en maak af met de bbq-saus en zout en versgemalen zwarte peper.

Leg de gegaarde tomahawks op een groot plateau en serveer met de side salad en de
Smokin Diane-saus. Voor extra spektakel verhit je op het laatst nog een flinke scheut
bourbon in de pan, die je aansteekt en aan tafel over de steaks en de saus giet.

BBQSTREET - BBQ-chef - Jord Althuizen

Jord Althuizen

, , , , , ,