29 juli 2020 Redactie BBQSTREET

Caribbean hanger steak met grilled plantains en mojo

Caribisch georiënteerde longhaasjes. En daarbij gebakken bakbananen. En een mojo. Dat is een heerlijk Caribisch sausje. Jord wordt een echte piraat van de Caraïben in deze aflevering van BBQSTREET.

Print dit recept

INGREDIËNTEN

Caribische marinade
6 limoenen
1 teen knoflook
1 sjalot
1 tl gedroogde oregano
75 ml olijfolie
1 tl gemalen komijn
0,5 tl chipotleflakes
zout + versgemalen peper
600-800 g hanger steak ( Limousin rund longhaas)

Grilled plantains
100 g boter
2 el bruine suiker
0,5 tl gemalen piment
0,5 tl chilipoeder
1 el appelciderazijn
zout en versgemalen zwarte peper
4 rijpe bakbananen

INGREDIËNTEN

Mojo
9 limoenen
4 tenen knoflook
0,5 bos verse oregano
75 ml olijfolie
1 tl gemalen komijn
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze

Caribische marinade
Rasp en pers de limoenen in een kom. Pel en hak de knoflook en voeg toe. Pel en snipper de sjalot en voeg toe. Meng voor de marinade de andere ingrediënten erdoor. Snijd met een mes het membraan tussen de twee helften van de longhaas weg. Je eindigt dan met twee losse steaks en dat is prima. Doe de steaks samen met de marinade in een diepvrieszak en laat minimaal 6 uur marineren in de koelkast (of doe het een dag van tevoren en laat hem een hele nacht marineren). Haal de steaks uit de koelkast en laat ze op buitentemperatuur komen. Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt.

Grilled plantains
Smelt voor de gegrilde bakbananen in een steelpan op laag vuur de boter, voeg de overige ingrediënten behalve de bakbananen toe en laat op laag vuur in circa 10 minuten de smaak goed intrekken. Snijd ondertussen de bakbananen in de lengte doormidden, maar laat de schil zitten. Leg ze met de opengesneden kant op het rooster van de barbecue en gril ze 5 minuten. Draai de bananen om en bestrijk ze met de gesmolten gekruide boter en gaar nog 5 minuten verder, waarbij je het bestrijken een paar keer herhaalt.

Leg na het omdraaien van de bakbananen de longhaassteaks op het rooster en gril ze kort en heet tot een kerntemperatuur van 52 °C voor een mooi medium rare eindresultaat. Haal de bakbananen en steaks van de BBQ.

Mojo
Pers de limoenen tot je 200 ml aan limoensap hebt. Pel en hak de knoflook fijn. Ris en hak de verse oregano fijn. Meng voor de mojo alle ingrediënten en voeg als laatste zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe Snijd de steaks dwars op de draad in dunne plakken en serveer met de limoen-knoflook-oregano mojo.

BBQSTREET - BBQ-chef - Jord Althuizen

Jord Althuizen

, , , , , , , , , , ,