15 juli 2020 Redactie BBQSTREET

Chicken kebabs met harissa, yufka en raita

Een broodje kipkebab. Heerlijk na het stappen. Maar misschien nog wel lekkerder als je het zelf maakt. Jord maakt in deze aflevering van BBQSTREET alles zelf, van de barbecue.

Print dit recept

INGREDIËNTEN

Kebabs
800 g kippendijfilet
300 g gerookt ontbijtspek
2 tl zout
1 tl gemalen zwarte peper
1 tl knoflookgranulaat
1 tl uiengranulaat
1 el gerookt paprikapoeder
1 el kristalsuiker
2 knoflooktenen
¼ bos bladpeterselie
40 ml bourbon

Harissa
3 grote, stevige tomaten
1 rode peper
2 uien
1 teen knoflook
0,5 bos bladpeterselie
4 el ketchup
1 el bruine basterdsuiker
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder

INGREDIËNTEN

Yufka
300 g bloem
1 tl zout
250 ml handwarm water
2 el olijfolie

Raita
1 teen knoflook
1 komkommer
2 takjes munt
5 takjes bladpeterselie
150 g Turkse yoghurt
zout + versgemalen peper

Bereidingswijze

Kebabs
Snijd de kippendijen in grote blokjes. Snijd het ontbijtspek in reepjes. Doe de kip en het gerookte ontbijtspek in de keukenmachine met hakmessen en maal tot er een gladde puree ontstaat. Pel en hak de knoflooktenen grof. Voeg de overige ingrediënten toe en laat de machine nog enkele minuten draaien, tot alles goed gemengd is.

Vouw met natte handen het vlees om de spies en vorm er een lange kebab van. Leg de kebabs in de koeling en laat ze minimaal 1 uur opstijven. Bereid een BBQ of grill voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt. Leg de kebabs op de hete grill en rooster ze onder af en toe draaien in circa 8 minuten gaar
(de kip voelt stevig aan en heeft een kerntemperatuur bereikt van 64 °C).

Harissa
Snijd de tomaten door de helft. Snijd de rode peper in de lengte door de helft, laat de zaadjes zitten. Pel en snijd de uien in de lengte door. Gril alles op het rooster tot het rondom goed geblakerd is. Haal het zwartgeblakerde velletje van de groentes en pureer met de rest van de ingrediënten tot een mooie saus.

Yufka
Meng het bloem met het zout. Voeg al roerend het water en olijfolie toe en kneed tot een deeg. Laat het deeg 30 minuten rusten en rol het uit tot mooie flatbreads. Bak de flatbreads op een pizzasteen op de barbecue in een paar minuten gaar.

Raita
Pel en hak de knoflook fijn. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en schraap met een lepel de zaadlijsten uit de komkommer. Snijd de komkommer vervolgens in dunne plakjes. Snijd de muntblaadjes en peterselie in dunne reepjes. Meng dit alles met de Turkse yoghurt en breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Serveer de kebabs op de yufka en garneer met de harissa en raita.

, , , , , , , , , ,