13 juli 2020 Redactie BBQSTREET

Slow smoked picanha steak met esquites

Een groot stuk vlees, rustig gerookt. Een pittige maissalade. In deze aflevering van BBQSTREET laat Jord je zien hoe dat moet.

Print dit recept

INGREDIËNTEN

1 picanha steak van ongeveer 1,5 kilo

Rub
1 el paprikapoeder
1 el gerookt paprikapoeder
1 el grof zeezout
1 tl gerookt zout
3 el kristalsuiker
2 el bruine basterdsuiker
2 el knoflookgranulaat
2 el uiengranulaat
3 el zwarte peper
1 el chilipoeder
1 el gemalen koffie
1 el cacao
1 el gedroogde oregano
1 tl gemalen komijn

INGREDIËNTEN

Esquites
4 verse maiskolven
2 el olijfolie
zout + versgemalen peper
2 el mayonaise
50 g parmezaanse kaas
4 lente-uien
5 takjes koriander
1 groene jalapeno
2 tenen knoflook
1 limoen
0,5 tl komijnpoeder
0,5 tl chilipoeder

Bereidingswijze

Snijd de vetlaag van de picanha bij tot deze maximaal 5 mm dik is. Snijd de vetlaag om de 5 mm over de hele lengte van de steak in en zorg dat je daarbij alleen in het vet en niet in het vlees snijdt. Draai de picanha steak 90 graden en snijd de vetlaag nogmaals om de 5 mm in zodat je een ruitpatroon krijgt. Door de vetlaag in te snijden kun je de kruiden er beter inwrijven en zal je vet beter smelten en uitbakken zodat hij krokant wordt tijdens het barbecueën. Controleer of er vliesjes zitten aan de andere kant van de picanha en snijd deze weg met een fileermesje. Meng alle ingredienten voor de rub en kruid de picanha royaal met de rub. Laat de picanha 1 uur rustig op buitentemperatuur komen voordat je hem op de barbecue legt. Bereid een barbecue voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 135 graden. Voeg de rookhout chunks toe aan de gloeiende kolen, leg de picanha op het rooster van de
barbecue en sluit het deksel. Laat de picanha ongeveer een uur roken.

Esquites
Bestrijk de maiskolven met de olijfolie en bestrooi ze met zout en versgemalen peper. Grill de maiskolven in 7 tot 10 minuten op een middelhete direct ingestelde barbecue tot de mais diepgeel van kleur en gaar is. Snijd met een mes de maiskorrels van de kolf. Rasp de parmezaanse kaas. Snijd de lente-uitjes in dunne ringen. Hak de koriander in fijne reepjes. Snijd de jalapeno in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Hak de jalapeno in fijne blokjes. Pel en hak de knoflook fijn. Rasp en pers de limoen. Voeg alles samen in een grote kom en breng op smaak met chilipoeder en komijnpoeder.

, , , , , , , , , , , ,