23 juni 2020 Redactie BBQSTREET

Oerham met BBQ saus en coleslaw

In deze aflevering van BBQSTREET maakt Jord oerhammen. Dat klinkt primitief maar is het zeker niet. Dit bijzondere stukje vlees serveert Jord met een zelfgemaakte barbecuesaus en coleslaw.

Print dit recept

INGREDIËNTEN

Oerhammen
4 oerhammen van circa 300 gram ieder
Sriracha hot sauce
8 el BBQ kruiden
1 dl honing
1 dl vloeibare margarine
1 dl bourbon
4 tl chipotle hot sauce
8 el BBQ saus

BBQ saus
100 ml appelciderazijn
75 ml cola
75 ml appelsap
2 el sojasaus
50 ml worcestershiresaus
4 el bruine basterdsuiker
2 el molasse (of appelstroop)
500 ml ketchup
100 ml honing
100 ml bourbon

INGREDIËNTEN

Coleslaw
0,5 witte kool
0,5 rode kool
1 rode ui
0,5 winterwortel
3 el mayonaise
6 el appelciderazijn
1 el grove mosterd
1 el honing
1 tl mosterdpoeder

Spray
50 ml bourbon
50 ml appelsap
50 ml appelciderazijn

Bereidingswijze

Spray
Meng voor de spray de bourbon, appelsap en appelciderazijn en doe dit in een flesje met spraykop.

BBQ Saus
Meng de azijn, cola, appelsap, sojasaus en worcestershiresaus en verwarm zachtjes. Voeg dan de basterdsuiker toe en los op in de saus. Voeg de molasse, ketchup en honing toe en laat inkoken. Voeg als laatste de bourbon toe en meng goed door.

Coleslaw
Snijd de witte en rode kool in dunne plakjes. Pel en snijd de rode ui in dunne ringen. Schil en rasp de winterwortel. Meng de mayonaise met de azijn, mosterd, honing en mosterdpoeder. Voeg de kool, ui en wortel toe en laat een half uurtje staan.

Oerhammen
Bereid een BBQ voor op indirect garen en stel in op 120 °C. Wrijf de oerhammen in met de sriracha saus en kruid de vier oerhammen gelijkmatig met de BBQ-kruiden. Plaats de oerhammen op het rooster en sluit de deksel. Gaar de oerhammen 2 ½ uur terwijl je ze om de 30 minuten licht natspuit met de spray. Na 2 ½ uur of als de oerhammen een mooie goudbruine kleur hebben gekregen vier grote stukken aluminiumfolie afscheuren en iedere oerham op een stuk aluminiumfolie leggen. Verdeel de honing, vloeibare margarine, bourbon, hot sauce en BBQ-saus over de vier oerhammen en vouw de aluminiumfolie goed dicht. Plaats de ingepakte oerhammen terug op de barbecue en gaar nog circa 1 ½ uur verder tot de oerhammen een kerntemperatuur hebben van 80 °C. Pak de hammen uit de folie, kwast deze royaal in met de BBQ saus, plaats nog één minuut terug op de barbecue om de glaze aan het vlees te laten hechten en serveer de oerhammen met de BBQ-saus en coleslaw.

, , , , , , , , , ,