22 juni 2020 Redactie BBQSTREET

Gazpacho 2.0

Gazpacho? Dat is toch koude soep? Jazeker. En erg lekker. Zeker als Ralph het combineert met komkommerijs en gegrilde garnalen van de barbecue. Deze aflevering van BBQSTREET is heerlijk zomers.

Print dit recept

INGREDIËNTEN

2 kleine rode uien
2 rode paprika’s
1 bol knoflook
150 ml Spaanse olijfolie
10 tomaten
10 basilicumblaadjes
0,5 rode peper
4 el rode wijnazijn
peper, zout

INGREDIËNTEN

Bijgerecht
2 komkommers
2 granny smith appels
75 g poedersuiker
2 gelatineblaadjes
1 turks brood
olijfolie
fleur de sel
18 reuzengarnalen
olijfolie
6 teentjes knoflook
1 rode peper
peper, zout

Bereidingswijze

Verwarm de bbq.

Snijd de bovenkant van de knoflookbol. Besprenkel met olie en zet de knoflookbol op een vel aluminiumfolie. Zet deze op een niet te hete plaats in de bbq en gaar in circa 25 minuten goudbruin en zacht.

Halveer de tomaten horizontaal en besprenkel de snijvlakken met olie. Leg ze met de snijvlakken omlaag op het rooster en gaar circa 12 minuten.

Leg de uien en paprika’s ongepeld tussen de kolen. Keer regelmatig om, zodat ze rondom geblakerd zijn. Haal de paprika’s na circa 5 minuten uit de kolen en laat afkoelen. Pel de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Haal de uien na circa 12 minuten uit de kolen en laat afkoelen. Verwijder de schil van de uien.

Doe de geroosterde uien, paprika’s, tomaten en knoflook in een keukenmachine. Snijd de chilipeper in ringen en voeg naar smaak toe. Voeg de basilicum, wijnazijn en een scheut olie toe. Breng op smaak met peper en zout en mix tot gladde soep. Laat afkoelen in de koelkast.

Bereidingswijze bijgerecht
Week de gelatineblaadjes circa 2 minuten in een kom ijskoud water.

Doe de komkommer en appel in de foodprocessor en maak er sap van. Verwarm 80 milliliter van het sap en voeg de suiker toe. Voeg de gelatineblaadjes toe en laat de suiker en gelatine er in oplossen. Doe de rest van het koude sap erbij en schenk het mengsel in de ijsmachine. Na circa 40 minuten is de sorbet klaar. Mocht je geen ijsmachine hebben: schenk het in een ijsbak en roer af en toe om.

Pel de garnalen. Pel en hak de knoflook. Snijd de peper in reepjes. Meng een flinke scheut olijfolie met de knoflook en peper en marineer de garnalen circa 10 minuten. Gril de garnalen 1,5 minuut met aanhangende marinade per kant. Breng op smaak met peper en zout.

Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout. Rooster het brood circa 3 minuten om en om goudbruin. Snij het brood in croutons.

Schenk de soep in een bord. Lepel in het midden wat van het ijs en bestrooi met de croutons. Serveer met de reuzengarnalen.

, , , , , , , , , , ,