18 juni 2020 Redactie BBQSTREET

Gamba’s, zalmrug en shortribs

In deze aflevering van BBQSTREET maakt Harm-Jan maar liefst drie fantastische gerechten. Gemarineerde gamba’s, op cederhout gebakken zalm en heerlijk zachte shortribs. Allemaal van de barbecue!

Print dit recept

INGREDIËNTEN

Gamba’s
12 grote gamba’s rauw heel met kop in schil
3 tenen knoflook
2 el sambal
0,5 bosje verse basilicum
Peper, zout
150 ml olijfolie
Afbak-stokbrood
1 ei
Knoflookboter
1 citroen

Extra benodigdheden
BBQ rooster voor gamba’s
Siliconen matje voor gamba’s op BBQ

Shortribs
1,5 kg short ribs geseald in braadzak
blue hog bbq rub

Extra benodigdheden
Rookpellets

INGREDIËNTEN

Zalmrug
1,5-2 kg hele zalmzijde met huid
1 el grof Himalayazout
Vuurkruiden

Extra benodigdheden
Cederhouten plankjes
Spatel
rookpellets

Bereidingswijze

Gamba’s
Pel en hak de knoflook fijn. Meng de knoflook met de sambal, basilicum en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Steek de gamba’s met het mes achter de kop. Marineer de gamba’s minimaal 1 nacht. Grill de gamba’s direct boven het vuur circa 12 minuten. Splits het ei en klop de eidooier los. Smeer het stokbrood in met de eidooier en bak het stokbrood af. Smeer in met knoflookboter en grill circa 2 minuten om en om op de bbq. Serveer met citroenpartjes.

Shortribs
Wrijf de shortribs met de rub en doe ze in de braadzak. Leg het in de braadslee indirect in de bbq op 100 graden voor circa 5 uur. Voeg het rookhout toe en rook de shortribs op de smoker in circa 60 minuten.

Zalmrug
Leg de cederhouten plankjes en rookpellets in water. Steek de bbq aan en laat het heet worden. Voeg de rookpellets toe aan de bbq en laat in circa 15 minuten roken. Leg de zalm met huid op de cederhouten plankjes op de bbq. Rook de zalm in circa 20 minuten op 180 graden. Serveer met grof zeezout en bbq kruiden.

, , , , , , , , ,