17 juni 2020 Redactie BBQSTREET

Smokeys Festival Style Beef Balls

Gehaktballetjes vindt iedereen lekker! In deze aflevering van BBQSTREET maakt Jord de gehaktballetjes die hij ook op verschillende festivals presenteert. Nu kun je ze thuis ook maken!

Print dit recept

INGREDIËNTEN

BBQ rub
3 el paprikapoeder
3 el gerookt paprikapoeder
7 el grof zeezout
1 el gerookt zout
3 el kristalsuiker
2 el bruine basterdsuiker
2 el knoflookgranulaat
2 el uiengranulaat
3 el zwarte peper
1 el chilipoeder
1 el gemalen koffie
1 el cacao
1 el gedroogde oregano
1 tl komijnpoeder

BBQ-Saus
50 ml cola
5 el chipotle hot sauce
5 el worcestershiresaus
2 el appelciderazijn
1 kopje espresso
2 tl cacaopoeder
2 el bruine basterdsuiker
1 el molasse of appelstroop
3 el ketchup
1 el honing
2 el balsamicoglaze
1 el sojasaus
2 el maizena
scheutje water

INGREDIËNTEN

Beef Bath
300 ml cola
2 el runderjuspoeder
1 el worcestersaus
1 el chipotle-tabasco
50 ml BBQ-Saus

Gehaktballetjes
1 kg rundergehakt
2 eieren
6 el paneermeel
2 el BBQ Rub

Geroosterde paprika aioli
2 rode paprika’s
6 tenen knoflook
100 ml olijfolie
230 g mayonaise
1 el verse peterselie
1 limoen
zout en versgemalen zwarte peper

2 el verse bieslook

Bereidingswijze

Rub
Meng voor de rub alle ingrediënten.

BBQ saus
Meng de cola, hot sauce, worcestershiresaus en appelciderazijn en breng zachtjes aan de kook in een skillet. Voeg de suiker toe en laat oplossen in de warme vloeistof. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat alles inkoken. Als de saus te dun is, meng dan de maizena met een scheutje water en voeg toe aan de saus om de saus in te dikken.

Beef Bath
Breng de cola aan de kook in een pan en los hierin het runderjuspoeder op. Voeg de overige ingrediënten toe en laat 5 minuten sudderen op laag vuur. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Gehaktballetjes
Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 °C is bereikt. Meng het gehakt met de eieren, het paneermeel en de BBQ-rub en vorm balletjes zo groot als een golfbal. Wikkel de geweekte rookhoutsnippers in aluminiumfolie, prik met een vork wat gaatjes in de folie en leg het pakketje op de gloeiende kolen. Leg de gehaktballetjes op de BBQ en rook ze circa 30 minuten, tot ze een kerntemperatuur hebben bereikt van minimaal 65 °C. Verwarm in een BBQ-bestendige skillet of ovenschaal het beef bath. Leg de gerookte balletjes erin en laat ze minimaal 20 minuten sudderen in de rokende BBQ; het is de bedoeling dat ze het beef bath opzuigen.

Aioli
Verhit een direct ingestelde BBQ of grill met gietijzeren grillrooster tot 200 °C. Leg de rode paprika’s op de BBQ en rooster ze rondom tot het vel zwartgeblakerd en het vruchtvlees zacht geworden is. Laat afkoelen, verwijder dan het zwarte vel en de zaadlijsten en zet opzij. Verhit in een pan de knoflooktenen met de olijfolie en laat ze op laag vuur poffen tot de knoflook goudbruin en zacht is. Hak de peterselie grof. Rasp en pers de limoen. Doe alle ingrediënten in een blender en pureer tot een mooie aioli. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Gril de bacon op heet vuur tot ze knapperig zijn. Snijd ze fijn. Snijd de bieslook fijn.

, , , , , ,