15 juni 2020 Redactie BBQSTREET

Lomo al trapo met Aji salsa en krieltjes en papillotte

In deze aflevering van BBQSTREET doet Ralph wel hele vreemde dingen; hij legt een theedoek zo tussen de hete kolen. Gelukkig zitten er in die theedoek hele lekkere dingen.

Print dit recept

INGREDIËNTEN

Lomo al trapo
1 knoflookbol
20 meloes- of zilveruitjes
1 fles rode wijn
1 kilo dik deel van de ossenhaas (chateau Briand)
1 bosje peterselie
1 bosje koriander
1 bosje tijm
1 bosje rozemarijn
2 takjes salie
1 emmer grof zeezout (a 5 kilo)
1 scheutje cognac (optioneel)
kalfsfond
2 steranijs

Aji salsa
1 rode chilipeper
1 pimientes de padron peper
4 tomaten
1 bosje lente-ui
bosje koriander
peper, zout
scheutje water

INGREDIËNTEN

Krieltjes

500 gram voorgekookte krieltjes (in de schil)
1 rode ui
2 citroenen
1 bosje rozemarijn
1 bosje tijm

Extra benodigdheden
Dikke aluminiumfolie
Nieuwe theedoeken
Emmer grof zeezout
Slagerstouw
Skillet
Houtskool
Aanmaak wokkels

Bereidingswijze

Steek de bbq aan.
Pel de ui en snijd samen met de citroenen in parten. Wikkel de krieltjes samen met de ui, meloesuitjes (bewaar vijf meloesuitjes voor de saus) en citroen, een beetje tijm en rozemarijn en een scheutje olie in aluminiumfolie en leg het pakketje in de kolen voor circa 15 minuten.

Snijd de chilipeper in reepjes. Snijd de tomaten in blokjes. Snijd de lente-ui in ringen. Hak de koriander. Meng door elkaar en voeg een scheutje water en peper en zout toe.

Drenk de theedoek in rode wijn en leg deze plat op het aanrecht. Strooi 1 kilo zout over de theedoek. Leg daar de verse kruiden op. Leg hier het stuk vlees op. Leg hier weer kruiden op en bestrooi met zout zodat al het vlees is ingepakt in kruiden en zout. Pak het vlees in de theedoek en bindt het vast met slagerstouw. Let het geheel in de kolen. Gaar eerst circa 9 minuten tussen de kolen. Draai en gaar nog circa 7 minuten. Pak het vlees uit en maak schoon. Snijd in dikke plakken.

Snijd de bovenste centimeter van een knoflookbol. Pak de knoflookbol in aluminiumfolie en leg de knoflookbol circa 15 min tussen kolen en de uitjes circa 8 minuten. Zet de skillet op de kolen. Schenk de fond en rode wijn in de skillet. Pel de meloesuitjes en voeg samen met de steranijs toe. Knijp de gepofte knoflooktenen in de saus en meng goed. Laat klein beetje inkoken. Leg de plakken vlees in de saus, voeg de cognac toe en flambeer kort.

, , , , , , , ,