26 mei 2020 Redactie BBQSTREET

Kip op blik en crispy garlic lemon chicken

Kip blijft het meest veelzijdige stukje vlees. Daarom maakt Harm-Jan in deze aflevering twee waanzinnige kipgerechten. Heerlijke crispy garlic chicken en een spectaculair kip op een bierblik!

Print dit recept

INGREDIËNTEN

1 hele kip (ongeveer 1 kilo)
1 blikje bier zonder conserveringsmiddel
6 teentjes knoflook
2,5 tl verse tijm
2,5 tl verse rozemarijn
1,5 tl sambal oelek
200 ml olijfolie
1 el spekkruiden
Zeezout
Appelsap in een plantenspuit

Extra nodig
Kokosbriketten

INGREDIËNTEN

Crispy Garlic Lemon Chicken
6 kippendijen zonder bot
4 el extra virgin olijfolie
2 grote winterwortels

Droge rub
2 el knoflookpoeder
2 el chilipoeder
1 el lemon pepper
zout, peper

Saus
175 g boter
2 citroenen
6 teentjes knoflook

Bereidingswijze

Steek de barbecue (met barbecue schoorsteen) aan, gebruik een barbecue met deksel. Veeg de kolen naar de rand van de barbecue en zet een aluminium bakje met water in het midden tussen de kolen. Schenk de helft uit het blikje bier. Pel 2 tenen knoflook en hak grof. Voeg aan het resterende bier 2 teentjes knoflook, een theelepel sambal, wat tijm en rozemarijn toe en zet het blikje weg. Hak de resterende knoflook grof. Snijd kleine sneetjes in de kip en druk daar de knoflooktenen in.

Meng voor de marinade de olie met de resterende sambal en spekkruiden.
Smeer de kip goed dik in met deze marinade. Stop het blikje bier onderin de kip.
Verwarm de bbq op 100 graden. Zet de kip op blik rechtop in de barbecue. Zet de boven -en onderventilatie open. Strooi rookpallets (eikenhout) op het vuur.
Laat de kip in circa 1 uur gaar worden en spray af en toe met appelsap. Haal de kip met een handschoen van het blik. Gebruik een vleesschaar om de kip te verdelen. Bestrooi met zout.

Deel 2:

Laat de boter op kamertemperatuur komen. Meng voor de rub zout, peper, knoflookpoeder, chilipoeder en citroenpeper. Spoel de kip af en droog de kip met keukenpapier. Besprenkel de kip met de olijfolie en wrijf deze in met de droge rub.
Laat de kip gedurende 2 uur in de koelkast marineren. Dit zal ervoor zorgen dat de kip een knapperige (“Crispy”) vel krijgt.

Verwarm de BBQ tot 180°C en gril de kip indirect (dus naast het vuur) circa 20 minuten. Pel en hak de knoflook en meng met de zachte boter. Pers de citroenen boven de knoflookboter en meng goed. Smeer de kip aan beide zijden in met de botersaus. Draai daarna de kip om en gril voor nog 5-10 minuten totdat de
kerntemperatuur 90°C is. De kip moet bruin en krokant aan beide zijden zijn. Schil en rasp de wortel en serveer erbij.

, , , , , , , , , , , ,