12 mei 2020 Redactie BBQSTREET

Cherry cola spareribs

Spareribs, mensen! Spareribs! Het is zover! Spareribs in BBQ Street! En deze keer maakt Jord de spareribs met een zoete cherry cola barbecuesaus met chipotle. Hier eet je je vingers bij op.

Print dit recept

INGREDIËNTEN

4 dik bevleesde spareribs van een varken van goede komaf

RIB RUB
8 el kruidenmix voor varkensvlees
1 tl kaneel
½ tl komijn
2 tl fijngemalen chipotleflakes
1 tl gemalen piment

SPRAY
75 ml appelsap
75 ml appelciderazijn
100 g vloeibare margarine
8 el bruine basterdsuiker
4 tl chipotle hot sauce
50 ml kersensap (of druivensap)

INGREDIËNTEN

CHERRY COKE BBQ-SAUS
4 el boter
1 cm geschilde en gehakte verse gemberwortel
1 teen fijngehakte verse knoflook
1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
250 g verse of diepvrieskersen, ontpit
½ tl fijngemalen chipotleflakes
1 el bruine basterdsuiker
200 ml cola
4 el agavesiroop (of honing)
5 el balsamicosiroop
2 el balsamicoazijn
2 el sojasaus
3 el ketchup
2 el worcestersaus
1 tl tabasco
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze

Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 °C is bereikt. Ontvlies de spareribs door een kruiskopschroevendraaier tussen het longvlies en het bot aan de achterzijde van de rack te steken. Wrik de schroevendraaier voorzichtig heen en weer tot deze over de gehele breedte tussen vlies en bot zit. Trek deze dan naar je toe en haal zo het hele vlies van de rack af.

Meng voor de spray de appelsap en appelciderazijn en doe ze vast in een flesje met spraykop.

Meng voor de rub alle ingrediënten en bestrooi daarmee de ribben aan beide zijden gelijkmatig.

Schik de houtchunks tussen de gloeiende kolen, leg de gekruide spareribs op de BBQ en sluit de deksel. Gaar de ribben 2 uur, waarbij je ze om het ½ uur natspuit met de spray. Na circa 2 uur, als ze mooi goudbruin van kleur zijn, verpak je de ribben in aluminiumfolie; verdeel voor het dichtvouwen de vloeibare margarine, de donkerbruine basterdsuiker, de hot sauce en het kersensap erover. Gaar de ribben circa 2 uur verder in de folie.

CHERRY COKE BBQ-SAUS
Schil en hak de gember fijn. Pel en hak de knoflook fijn. Pel en snipper de sjalot. Smelt de boter in een pan. Voeg de gember, knoflook, sjalot en kersen toe en stoof het geheel al roerend 15 minuten, tot alles zacht is geworden. Voeg de bruine suiker toe en roer goed door. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en laat 10 minuten trekken. Pureer de BBQ-saus met een staafmixer of in een blender en zeef hem. Zet de saus terug op het vuur en reduceer hem tot de achterkant van een lepel mooi bedekt blijft als je die in de saus dipt.

Controleer de ribben na 2 uur op gaarheid en malsheid. Als het vlees makkelijk van de botten loskomt, zijn de ribben gaar. Haal ze uit de aluminiumfolie en laat ze 15 minuten ‘opdrogen’ in de warme BBQ. Snijd de ribben tussen de botten door in stukken en serveer met de Cherry Coke BBQ-
saus.

, , , , , , ,